VvEContact
BackBezichtigen en bieden

Huis bezichtigen: 10 tips

Een bezichtiging van een huis is altijd een beetje spannend en je hebt vast de nodige vragen. Waar moet je precies op letten? Hoe bereid je je voor? Onze Koopcoach Sanne geeft je 10 tips voor het bezichtigen van een woning.

man en vrouw kijken door raam van koophuis

Tip 1: Maak een checklist

Maak van tevoren een lijstje waaraan je droomhuis moet voldoen. Zo hoef je geen tijd te steken in het bezichtigen van woningen die niet aan je eisen voldoen. Hulp nodig? Wij hebben alvast een checklist voor je gemaakt die je kunt gebruiken. Zo weet je waar je op moet letten bij het bezichtigen van een woning. 

Tip 2: Bezichtig overdag

Plan als het even kan je bezichtiging overdag. Bij daglicht krijg je een goede en eerlijke indruk van de woning. Of je het huis 's avonds ook mooi vindt, heb je veel meer zelf in de hand bijvoorbeeld door het gebruik van de juiste lampen. Bovendien vallen bij kunstlicht gebreken als scheurtjes en schimmel veel minder op.

Tip 3: Kijk zelf goed rond

Laat je tijdens de bezichtiging niet te veel rondleiden door de verkoopmakelaar, maar kijk ook zelf rond in het huis; van zolder tot kruipruimte. Ga je meerdere huizen bekijken? Vergelijk deze dan op dezelfde punten.

Tip 4: Maak foto's

Maak foto’s tijdens de bezichtiging. Vraag wel even aan de makelaar en/of de verkoper of dit mag. Al is je geheugen nog zo goed, tijdens de bezichtiging zie je altijd dingen over het hoofd. Het is dan fijn als je na afloop je foto's nog een keer kunt bekijken. 

Tip 5: Bekijk wat er mogelijk is met de ruimte

Let tijdens een bezichtiging niet te veel op de meubels en de inrichting van de woning. Belangrijker is om een goede indruk te krijgen van de ruimte zelf. Passen je meubels en spullen in de ruimte? Is de indeling van de woning goed? Wil je het zo laten of moet je verbouwen? Houd in dat geval rekening met kosten voor een verbouwing.

Tip 6: Check de staat van het schilderwerk en de kozijnen

Bekijk de staat van de kozijnen en het schilderwerk. Bedenk je dat achterstallig onderhoud kosten met zich meebrengt. Meer weten over de staat van de woning? Laat dan een bouwtechnische keuring uitvoeren.

Tip 7: Vergeet je onderzoeksplicht niet

Vraag tijdens de bezichtiging of het huis gebreken heeft en kijk zelf ook goed rond. Als koper heb je een onderzoeksplicht, de verkoper heeft een mededelingsplicht. Let bijvoorbeeld op tocht op zolder en vocht in de kruipruimte. Weten wat de meest voorkomende gebreken zijn van een huis uit een bepaald bouwjaar? Bekijk dan onze Woningscan.

Tip 8: Bekijk de apparaten

Maak een rondje langs de apparaten in de woning. Ga bijvoorbeeld na hoe oud de cv-ketel is en wat de staat is van de keukenapparatuur. Houd eventueel rekening met kosten voor vervanging. Een nieuwe cv-ketel is bijvoorbeeld best een grote kostenpost.

Tip 9: Ontdek de buurt

Bekijk voor of na de bezichtiging de omgeving of buurt waar de woning staat. Door een kleine wandeling te maken kun je al een goede indruk krijgen. Zijn alle voorzieningen die jij belangrijk vindt aanwezig? Is er een supermarkt in de buurt en is er voldoende parkeergelegenheid? Controleer dit vooraf, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Tip 10: Stel vragen

Het klinkt als een open deur, maar vergeet vooral niet om vragen te stellen tijdens de bezichtiging. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk informatie verzamelen over de woning, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. De makelaar (of verkoper) is verplicht om je zo volledig mogelijk over het huis te informeren

Een bod uitbrengen op een woning dat financieel haalbaar en zonder risico is?

Kom je tijdens een bezichtiging je droomhuis tegen en wil je graag een bod uitbrengen? Met Eigen Huis Aankoopzekerheid kun je een bod uitbrengen die vooraf door een geldverstrekker is getoetst.

Ik vind het prettig als ik kopers verder kan helpen. Mijn tip als je een woning gaat kopen: zorg voor een goede voorbereiding.

Sanne van Amerongen
Sanne van AmerongenSanne van Amerongen is ruim 15 jaar werkzaam geweest in de makelaardij en werkt als Koopcoach bij Vereniging Eigen Huis.

 

Doe je voordeel met deze diensten

 • Koopcoach

  Snel en persoonlijk advies bij het kopen van een huis.

  Schakel een Koopcoach in
 • Eigen Huis Hypotheekadvies

  Onafhankelijk en betrouwbaar. Eerste gesprek is gratis.

  Maak een afspraak
 • Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij aankoop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

  Word lid

  voor €  per jaar

  Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

  Tags

  HuiseigenaarKopenKopen-Bestaande bouwStarter

  Ook interessant

  De onderzoeksplicht: stel deze vragenChecklist 'Een huis bezichtigen'Naar het webinar kopen en verkopen

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve inkoop zonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
  VEH
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube