Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackBezichtigen en bieden

Huis bezichtigen: 10 tips

Een bezichtiging van een huis is altijd spannend en je hebt vast veel vragen. Waar moet je op letten? Hoe bereid je je voor? We geven je 10 tips voor het bezichtigen van een woning.

man en vrouw kijken door raam van koophuis

Tip 1: Maak een checklist

Maak van tevoren een lijstje waaraan je droomhuis moet voldoen en waar je extra op wilt letten tijdens de bezichtiging. Zo hoef je geen tijd te steken in het bekijken van woningen die niet aan je eisen voldoen en blijf je kritisch tijdens het bezichtigen. Hulp nodig? Wij hebben alvast een checklist voor je gemaakt die je kunt gebruiken. Zo weet je waar je op moet letten bij het bezichtigen van een woning. 

Tip 2: Kijk zelf goed rond

Laat je tijdens de bezichtiging niet te veel rondleiden door de verkoper, maar kijk ook zelf rond in het huis; van zolder tot kruipruimte. Ga je meerdere huizen bekijken? Vergelijk deze dan op dezelfde punten.

Tip 3: Maak foto's

Maak foto’s tijdens de bezichtiging. Vraag wel even aan de verkoper of dit mag. Al is je geheugen nog zo goed, tijdens de bezichtiging zie je altijd dingen over het hoofd. Het is dan fijn als je na afloop je foto's nog een keer kunt bekijken. 

Tip 4: Bekijk wat er mogelijk is met de ruimte

Let tijdens een bezichtiging niet te veel op de meubels en de inrichting van de woning. Belangrijker is om een goede indruk te krijgen van de ruimte zelf. Passen je meubels en spullen in de ruimte? Is de indeling van de woning goed? Wil je het zo laten of moet/kan je verbouwen? Houd in dat geval rekening met kosten voor een verbouwing.

Wat kost verbouwen?

Tip 5: Check de staat van het schilderwerk en de kozijnen

Bekijk de staat van de kozijnen en het schilderwerk. Bedenk je dat achterstallig onderhoud kosten met zich meebrengt. Meer weten over de staat van de woning? Laat dan een bouwtechnische keuring uitvoeren.

Tip 6: Vergeet je onderzoeksplicht niet

Vraag tijdens de bezichtiging of het huis gebreken heeft en kijk zelf ook goed rond. Als koper heb je een onderzoeksplicht, de verkoper heeft een mededelingsplicht. Let bijvoorbeeld op tocht op zolder, vocht in de kruipruimte en signalen die duiden op funderingsproblemen. Weten wat de meest voorkomende gebreken zijn van een huis uit een bepaald bouwjaar? Bekijk dan onze Woningscan.

Tip 7: Bekijk de apparaten

Maak een rondje langs de apparaten in de woning. Ga bijvoorbeeld na hoe oud de cv-ketel is en wat de staat is van de keukenapparatuur. Houd eventueel rekening met kosten voor vervanging. Een nieuwe cv-ketel of een alternatief, zoals een warmtepomp, is best een grote kostenpost.

Tip 8: Check het energielabel 

Vraag naar het energielabel van de woning en naar de verduurzamingsmaatregelen die al zijn getroffen. Liggen er al zonnepanelen op het dak en is er al (extra) geïsoleerd? Hoe duurzamer de woning, hoe lager je energierekening straks. Ook is het interessant om te weten hoe je de woning verder kunt verduurzamen, want dit kun je vaak direct meefinancieren in je hypotheek

Tip 9: Ontdek de buurt

Bekijk voor of na de bezichtiging de omgeving of buurt waar de woning staat. Door een kleine wandeling te maken kun je al een goede indruk krijgen. Zijn alle voorzieningen die jij belangrijk vindt aanwezig? Is er een supermarkt in de buurt en is er voldoende parkeergelegenheid? Controleer dit vooraf, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Tip 10: Stel vragen

Het klinkt als een open deur, maar vergeet vooral niet om vragen te stellen tijdens de bezichtiging. Verzamel zoveel mogelijk informatie over de woning. Heb je na de bezichtiging nog vragen, stel ze aan de makelaar. De makelaar is verplicht om je zo volledig mogelijk over het huis te informeren

Direct een bod doen zonder risico?

Kom je tijdens een bezichtiging je droomhuis tegen en wil je graag direct een bod uitbrengen?
Met Eigen Huis Financieringsgarantie kun je een bod uitbrengen dat haalbaar is en vooraf door een geldverstrekker is getoetst.

 

Aan de slag

Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

Word lid

voor {price} per jaar

Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

Tags

HuiseigenaarKopenKopen-Bestaande bouwStarter

Ook interessant

De onderzoeksplicht: stel deze vragenChecklist 'Een huis bezichtigen'

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube