Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackWoningscan zicht op bouw...

Woningscan bouwperiode 1945 tot 1960

Op welke onderdelen van een huis moet je extra letten, bijvoorbeeld bij onderhoud of tijdens een bezichtiging? Door onze ervaring met bouwkundige keuringen weten we welke bouwkundige problemen veel voorkomen in verschillende bouwperiodes.

man en vrouw staan bij oude woningen

Top 10 gebreken woningen 1945 tot 1960

In deze Woningscan vind je een top 10 van gebreken die veel voorkomen bij een huis gebouwd in de periode 1945 tot 1960. Handig om bij de hand te houden bij een bezichtiging of om te weten waar je op kan letten bij onderhoud van je huis.

1. Ongedierte

In de houten delen van de dakconstructie kan ongedierte voorkomen, zoals de boktor. Deze kever legt eitjes in het hout. De larven die uitkomen boren gangen en kunnen flinke schade aanrichten. Ronde en ovale gaten, houtboorsel of een wasbordeffect aan de buitenzijde van het hout, wijzen op de aanwezigheid van deze larven.

Lees meer over de boktor

2. Beschadigde dakpannen

Liggen er keramische pannen op het dak? Omdat deze dakpannen poreus zijn en vocht opnemen, kunnen ze niet goed tegen vorst. De dakpannen schilferen in dunne lagen af en zullen uiteindelijk scheuren of breken. Het gevolg is lekkage.

Lees meer over het onderhoud van een schuin dak

3. Verouderde daken

Heeft de woning een plat dak met een teerlaag? Door regen, zon en aangekoekt vuil kan deze laag gaan scheuren en moet je deze vervangen. Bij houten daken is te veel water op het dak gevaarlijk; de houten constructie kan doorzakken. Wanneer je hier geen actie op onderneemt, wordt het probleem groter omdat er door het water steeds meer gewicht op komt.

Lees meer over onderhoud van een plat dak

4. Houtrot in de kozijnen

De kwaliteit van de kozijnen laat in deze bouwperiode vaak te wensen over. Het is oud, houtverbindingen staan open waardoor er water naar binnen loopt en vooral bij oude arbeiderswoningen werd hout van een mindere kwaliteit gebruikt. Wanneer het hout van de kozijnen te vochtig wordt, ontstaat in het hout een schimmel. Schimmels veroorzaken houtrot.

Lees meer over houtrot

5. Houtrot in de beganegrondvloer

De kruipruimte is vaak vochtig en slecht geventileerd. Door optrekkend vocht uit de kruipruimte, kunnen de houten delen van de beganegrondvloer gaan rotten. Dit kun je controleren door met een priem of schroevendraaier in de balken van de kruipruimte te prikken. Is de balk zacht dan moeten aangetaste balken en vloerdelen worden vervangen.

Lees meer over de kruipruimte

6. Vochtproblemen

Condens op de ramen, een muffe geur, schimmelplekken: allemaal signalen dat een woning vochtig is en slecht geventileerd. Ook optrekkend vocht komt voor; grond- en regenwater worden ‘opgetrokken’ in de fundering en het metselwerk, vooral te zien bij de plinten. De gevolgen: aantasting van het metselwerk en de houten vloeren, gezondheidsproblemen en een hogere energierekening.

Lees meer over vocht in huis

7. Brandgevaarlijke materialen 

In plafonds en wanden van woningen uit deze bouwperiode kunnen brandgevaarlijke materialen zijn verwerkt, zoals zachtboard of piepschuim. Deze zorgen bij brand voor extreme rookontwikkeling. Bij smeltend piepschuim vallen gevaarlijke ‘oliedruppels’ naar beneden. We adviseren deze materialen te vervangen door gips. En denk eraan dat brandmelders verplicht zijn, ook in de bestaande bouw.

Lees meer over brand voorkomen

8. Te weinig ventilatie

Wat oudere, slecht geïsoleerde woningen zijn door de vele kieren goed geventileerd. Maar dit is vaak niet het geval bij huizen die achteraf geïsoleerd zijn. Omdat de natuurlijke ventilatie afneemt, stijgt het vochtgehalte in de woning en kunnen muren of vloeren gaan schimmelen. Ventilatieroosters lossen dit probleem op.

Lees meer over ventileren

9. Asbest

Vooral na de Tweede Wereldoorlog is er in woningbouw veel asbest gebruikt. Bij losgebonden asbest zijn de gezondheidsrisico’s groter dan bij hechtgebonden asbest. Losgebonden asbest, waarbij de asbestvezels niet of 3 van 4 nauwelijks aan het materiaal vastzitten, is vanaf 1983 vrijwel niet meer gebruikt. Er is geen verplichting tot verwijdering, maar let wel op als je gaat verbouwen. Heb je bijvoorbeeld een asbest dakbeschot dan maak je extra kosten bij het plaatsen van een dakraam of dakkapel.

Lees meer over asbest

10. Slechte fundering

Is de woning gebouwd op houten palen? Dan kan er sprake zijn van houtrot. Ook kan het soort bodem waarop het huis staat zorgen voor verzakkingen. Funderingsproblemen zijn te herkennen aan veel klemmende ramen en scheurvorming in de binnenwanden en de buitengevel.

Lees meer over funderingen

Hoe helpen wij je verder?

Als lid van Vereniging Eigen Huis sta je sterker bij de aankoop van een woning én daarna. Voor een vast bedrag per jaar helpen we bij vragen over een huis kopen, hypotheken en over bouwkundige of juridische zaken. Word lid, profiteer van onze kennis en collectieve (inkoop)kracht van ruim 800.000 leden én van onze services en diensten.

 • Bouwtechnische keuring

  Met onze onafhankelijke Bouwtechnische keuring heb je snel inzicht in de bouwtechnische staat van een woning en weet je wat het herstellen van de aangetroffen gebreken jou gaat kosten. Zo weet je beter wat je koopt en sta je sterker in de onderhandeling.

  Bouwtechnische keuring
 • Problemenwijzer

  Meer weten over de verschillende gebreken en wat je eraan kunt doen? Hoe verwijder je bijvoorbeeld houtrot of wat doe je met gescheurde dakpannen? In onze Problemenwijzer zie je eenvoudig per woningonderdeel wat het probleem is, hoe snel je in actie moet komen, hoe je het probleem kunt (laten) aanpakken en hoe je dit met het juiste onderhoud in het vervolg kunt voorkomen.

  Problemenwijzer
 • Prijzenindicator

  Weten wat het kost om bijvoorbeeld voegwerk te vervangen? Of een dak te isoleren? In onze Prijzenindicator staan de 11 meest voorkomende klussen. Je ziet direct welk prijskaartje hier gemiddeld aan hangt. De klus liever laten doen? Lees ook waar je op moet letten bij een offerte.

  Prijzenindicator
 • Checklist bezichtigen

  Gebruik onze Checklist Bezichtiging als leidraad bij elke bezichtiging.

  Download checklist bezichtigen
 • Tags

  HuiseigenaarKopenKopen-BezichtigenStarter

  Ook interessant

  Checklist 'Een huis bezichtigen'Onze dienstenE-book Bezichtigen

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

  Magazine

  Magazine
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube