Bieden op een huis: waarover kun je onderhandelen?

Bij het bieden op een huis kun je niet alleen onderhandelen over de aankoopprijs. Een verkoper heeft ook andere belangen dus daar kun je als koper goed op inspelen. Weten waarover valt te onderhandelen als je gaat bieden op een huis? We geven je 4 tips!

1. Ontbindende voorwaarden

Het versoepelen of schrappen van ontbindende voorwaarden kan de verkoper over de streep trekken. Bedenk wel dat de voorwaarden jou als koper beschermen; dankzij ontbindende voorwaarden kun je onder bepaalde voorwaarden van de koop af. Bijvoorbeeld wanneer je de financiering of een hypotheek met NHG niet rondkrijgt.

2. Kosten voor onderhoud en reparatie

Is het huis slecht onderhouden? Dat levert extra onderhandelingsruimte op als je gaat bieden op een huis. Spreek af wie er gaat betalen voor de reparatiekosten. Neemt de verkoper die kosten voor zijn rekening? Dan kan de verkoopprijs hoger zijn. Voorzie je (hoge) kosten omdat bijvoorbeeld het dak op korte termijn aan vervanging toe is, doe dan een lager bod. Hou hierbij rekening met je budget.

3. Datum van overdracht

De datum van de overdracht kan bij het onderhandelen een beslissende factor zijn als je gaat bieden op een huis. Misschien heeft de verkoper al een nieuw huis gekocht en wil hij snel verhuizen.  

4. Roerende zaken

Hangen er mooie gordijnen? Zijn de kasten in de woning handig? Roerende zaken zijn alle spullen die niet nagelvast aan de woning zitten. Het is bij het bezichtigen van een woning niet altijd duidelijk welke spullen hieronder vallen. Vaak heeft een verkoper een lijst van zaken ingevuld waarop staat wat achterblijft in de woning, wat hij meeneemt en wat overgenomen kan worden. De lijst van zaken neem je later ook mee bij het koopcontract.

Tip: Lees meer in ons e-book 'Bieden, onderhandelen en kopen van een huis'. Het e-book is gratis en staat vol praktische informatie en handige tips.

Ook interessant

Bieden? Bepaal je plan van aanpak

Succesvol bieden op een huis start met een goede strategie. Hoe kun je het aanpakken? Bieden doe je zo

E-book 'Bieden, onderhandelen & kopen'

Ons gratis e-book over bieden en onderhandelen staat vol praktische informatie en tips.  Download het e-book

Onze diensten

Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze diensten

Onze diensten bij het kopen van een huis