Bieden op een huis: waarover kun je onderhandelen?

Ga je bieden op een huis, dan begint het onderhandelingsspel als de verkoper een tegenbod uitbrengt. Waarover valt te onderhandelen als je gaat bieden op een huis? We geven 4 tips waarover je kunt onderhandelen.

Onderhandelen over de aankoop van een huis betekent niet altijd meer geld bieden. Het is ook mogelijk te onderhandelen over bijvoorbeeld de overname van roerende zaken – alles wat niet vast zit aan het huis –, de overdrachtsdatum of de kosten voor reparaties en achterstallig onderhoud. Of misschien wil de verkoper minder strikte ontbindende voorwaarden.

1. Ontbindende voorwaarden

Het versoepelen of schrappen van ontbindende voorwaarden kan de verkoper over de streep trekken. Bedenk wel dat de voorwaarden jou als koper beschermen; dankzij ontbindende voorwaarden kun je onder bepaalde voorwaarden van de koop af. Bijvoorbeeld wanneer je de financiering of een hypotheek met NHG niet rondkrijgt.

2. Kosten voor onderhoud en reparatie

Is het huis slecht onderhouden? Dat levert extra onderhandelingsruimte op als je gaat bieden op een huis. Spreek af wie er gaat betalen voor de reparatiekosten. Neemt de verkoper die kosten voor zijn rekening? Dan kan de verkoopprijs hoger zijn. Voorzie je (hoge) kosten omdat bijvoorbeeld het dak op korte termijn aan vervanging toe is, doe dan een lager bod. Hou hierbij rekening met je budget.

Wil je weten of je het huis kunt betalen? Bereken wat je maximaal kunt lenen.

3. Datum van overdracht

De datum van de overdracht kan bij het onderhandelen een beslissende factor zijn als je gaat bieden op een huis. Misschien heeft de verkoper al een nieuw huis gekocht en wil hij snel verhuizen.  

4. Roerende zaken

Hangen er mooie gordijnen? Zijn de kasten in de woning handig? Roerende zaken zijn alle spullen die niet nagelvast aan de woning zitten. Het is bij het bezichtigen van een woning niet altijd duidelijk welke spullen hieronder vallen. Vaak heeft een verkoper een lijst van zaken ingevuld waarop staat wat achterblijft in de woning, wat hij meeneemt en wat overgenomen kan worden. De lijst van zaken neem je later ook mee bij het koopcontract.

Tip: Lees meer in ons e-book 'Bieden, onderhandelen en kopen van een huis'. Het e-book is gratis en staat vol praktische informatie en handige tips.

Over de auteur

Diana Baal van het team Kopen van Vereniging Eigen Huis.
Van de zoektocht tot de overdracht: we helpen je bij het kopen van een huis met e-books, checklists, informatie en diensten.
Diana Baal

Ook interessant

Hoe werkt bieden op een huis?

Hoe bepaal je het openingsbod en hoe breng je het uit? En wanneer is een bod bindend? Hoe bieden werkt

E-book 'Bieden, onderhandelen & kopen'

Ons gratis e-book over bieden en onderhandelen staat vol praktische informatie en tips. Download het e-book

Onze diensten

Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze diensten

Onze diensten bij het kopen van een huis