Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackBouwkundige keuring en k...

Wat zet je in een koopovereenkomst?

Wil je een huis graag hebben? Dan kan het zijn dat je snel moet beslissen over de aankoop. Wat betekent dat voor jou? Hoeveel bedenktijd heb je? En welke ontbindende voorwaarden spreek je af als je een huis gaat kopen? Bereid je goed voor.

Man zit achter laptop met administratie

Een huis kopen is een belangrijke beslissing, waar je soms maar erg weinig tijd voor krijgt. Gelukkig heb je als particuliere koper altijd drie dagen bedenktijd, ook wanneer je dat niet nadrukkelijk met de verkoper afspreekt. Krijg je bijvoorbeeld spijt? Dan kun je binnen die drie dagen van de aankoop afzien.

Heb je al schriftelijke afspraken?

Wanneer je als particuliere koper een huis koopt, is de koop pas officieel als de koopovereenkomst door jou en de verkoper is ondertekend. Zolang er alleen mondelinge afspraken zijn gemaakt, zit je nog nergens aan vast.

Wat is een model koopovereenkomst?

Meestal stelt de makelaar van de verkoper de koopovereenkomst op. Hij doet dit aan de hand van de model koopovereenkomst. De makelaar vult dit model in en eventuele extra afspraken die jij en de verkoper hebben gemaakt worden hierin opgenomen. Hoe duidelijker de afspraken zijn, hoe minder discussie erover kan ontstaan. Wees daarom zeer grondig en nauwkeurig bij het opstellen en controleren van een koopovereenkomst.

Wat staat er in een koopovereenkomst?

Dit zijn een aantal belangrijke punten die in de koopovereenkomst worden ingevuld:

 • De gegevens van jou (of als je samen koopt van jullie beiden) en de verkoper(s), zoals naam en adres.
 • De gegevens van de woning die je koopt, zoals het adres en de gegevens uit het Kadaster. Als sprake is van erfpacht dan is ingevuld wat dat in dit geval precies inhoudt.
 • De koopprijs van de woning.
 • De datum waarop de eigendomsoverdracht bij de notaris plaatsvindt. Dan word je eigenaar van het huis, betaal je de koopprijs en krijg je de sleutel.
 • Wie (jij of de verkoper) de kosten die horen bij de eigendomsoverdracht betaalt, zoals overdrachtsbelasting en notariskosten. Meestal betaalt de koper deze. Daarom wordt doorgaans ook afgesproken dat de koper de notaris mag kiezen.
 • De hoogte van de waarborgsom en de datum dat je deze gestort moet hebben op de derdenrekening van de notaris. Gebruikelijk is een waarborgsom van 10% van de koopprijs. Een waarborgsom geeft de verkoper zekerheid dat jij het huis kan betalen. In plaats van een waarborgsom kun je kiezen voor een bankgarantie. De bank staat dan garant voor deze 10%.
 • De ontbindende voorwaarden als je die hebt afgesproken. Met een ontbindende voorwaarde kun je in bepaalde gevallen nog van de koop af. Bijvoorbeeld als de financiering bij de bank niet rond komt of als de bouwtechnische keuring daartoe aanleiding geeft.
 • Of je wel of niet bekend bent met de aanwezigheid van bepaalde onaangename zaken, zoals asbest en bodemverontreiniging.

Controleer of alles volgens afspraak in de koopovereenkomst is opgenomen en let op of er extra bepalingen zijn toegevoegd, zoals een ouderdomsclausule, asbestclausule of niet-zelfbewoningsclausule.

Bij de koopovereenkomst hoort een ‘lijst van zaken’. Hierin staat wat er in de woning achterblijft en wat meegaat met de verkoper. Blijft bijvoorbeeld de zonwering achter of neemt de verkoper deze mee? Controleer of de lijst volgens de gemaakte afspraken is ingevuld.

Ontvangstbevestiging

In de ontvangstbevestiging verklaart de koper wanneer hij een afschrift van de ondertekende koopovereenkomst heeft ontvangen. Daardoor is duidelijk wanneer de bedenktijd ingaat.

Weet waarvoor je tekent

Koop je een bestaande woning en wil je er zeker van zijn dat het contract de juiste informatie bevat? Controleer het zelf met een digitale koopcontractcontrole en zie direct waar jouw contract is gewijzigd t.o.v. de modelovereenkomst. Of laat het beoordelen en toelichten door een van onze juristen. Dan is er ook ruimte voor al jouw vragen.

 • Digitale koopcontractcontrole

  Voor €29,95 zie je precies wat er in je koopcontract is gewijzigd.

  Doe de digitale controle
 • Persoonlijke koopcontractbeoordeling

  Laat je koopcontract beoordelen door een van onze juristen. Voor een vaste prijs van €230.

  Laat je contract controleren
 • Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

  Word lid

  voor {price} per jaar

  Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

  Ook interessant in kennisbank

  Wat zijn de gevolgen van een ouderdomsclausule in mijn koopcontract?Wat zijn de gevolgen van een asbestclausule in mijn koopcontract?Wat zijn de gevolgen van een niet-zelfbewoningsclausule in mijn koopcontract?

  Tags

  AppartementseigenaarHuiseigenaarJuridischKopenKopen-ContractenKopen-OverdrachtStarter

  Ook interessant

  Koopovereenkomst en bedenktijdNaar de notaris

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

  Magazine

  Magazine
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube