Hypotheek aanvragen

Je hebt een mooi huis gevonden en je bod is geaccepteerd. Nu is het tijd om je hypotheek aan te vragen. Hier wil je niet te lang mee wachten. Maar waar moet je allemaal op letten? Uit welke hypotheekvormen kun je kiezen? En aan welke hypotheekregels moet je je houden? Wij leggen het uit.

Welke hypotheekvormen zijn er?

Als je voor het eerst een huis koopt en je wil profiteren van de hypotheekrenteaftrek, kun je kiezen tussen twee hypotheekvormen: een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Een annuïteitenhypotheek houdt in dat je iedere maand hetzelfde bedrag betaalt. Je bruto maandlasten blijven gelijk, zolang de rente niet verandert. Bij een lineaire hypotheek worden je maandlasten juist steeds lager. Je bruto maandlast bestaat uit een vast bedrag met een steeds lager rentebedrag. Na elke hypotheekaflossing wordt je rentebedrag lager en dus ook je bruto maandlast. Bij allebei deze hypotheekvormen mag je de hypotheekrente aftrekken van het inkomen. Je lening is na maximaal 30 jaar volledig afgelost. Ga je voor het eerst een huis kopen? Dan kun je onder een bepaalde voorwaarden nog steeds een aflossingsvrije hypotheek afsluiten.

Heb je al een eigen huis, met een hypotheek van voor 1 januari 2013? Dan kun je de oude hypotheekvorm onder bepaalde voorwaarden voortzetten. Een nieuwe, extra lening moet wel annuïtair of lineair worden afgelost.

Wil je meer weten over welke hypotheekvormen er bestaan? Lees meer over hypotheekvormen

Hoe vraag ik een hypotheek aan?

Weet je welke hypotheek je wilt? Dan vraag je vervolgens een offerte aan bij een geldverstrekker. Als je daar behoefte aan hebt, kan een adviseur je hierbij helpen. In eerste instantie krijg je een renteaanbod van de geldverstrekker. Daarin staat de afgesproken rente, de hypotheeksom en welke stukken je moet aanleveren.

Na het ondertekenen en inleveren van alle stukken en dit eerste voorstel, ontvang je de bindende offerte. Als je die offerte hebt ondertekend kun je ervan uitgaan dat alles is goedgekeurd en dat je hypotheekaanvraag naar de notaris gaat. De notaris regelt dan de juridische en financiële aspecten van de hypotheek. Op de datum dat je de hypotheekakte en transportakte ondertekent ben je officieel eigenaar van de woning!

De documenten die je nodig hebt om een hypotheek aan te vragen, vallen in de volgende categorieën:

  • Inkomensgegevens
  • Vermogen/Eigen geld
  • Financiële verplichtingen
  • Polisgegevens
  • Gegevens te kopen woning
  • Gegevens huidige woning (i.v.m. overbrugging)
  • Echtscheidingsstukken
  • Overige stukken

Lees meer over hypotheek afsluiten

Welke hypotheekregels zijn er?

Europese Hypothekenrichtlijnen

In de zomer van 2016 zijn de hypotheekregels veranderd. Dit komt door de invoering van de Europese Hypothekenrichtlijn. Wil je weten wat de belangrijkste wijzigingen zijn? Je leest er hier meer over: Europese Hypothekenrichtlijn.

Objectief advies

Een hypotheek aanvragen of advies vragen kan bij verschillende partijen, zoals bij de bank of bij een hypotheekbemiddelaar. Een objectief advies krijg je van een partij die uitsluitend jouw belang dient. Daarom biedt Vereniging Eigen Huis een objectief Hypotheekadvies voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Zo weet je zeker dat je een hypotheek afsluit die het best bij jouw wensen en belangen past.

Wil je meer weten over de Nederlandse hypotheekregels?

> Regels hypotheekverstrekking

 

Klaar voor de volgende fase?

Heb je al een hypotheek aangevraagd en heb je al bijna de sleutel? Dan ben je klaar voor de volgende fase!

> Of bekijk alle informatie over het kopen van bestaande bouw

 


Doe je voordeel met onze service