Hypotheek zonder vast contract

Je wilt een hypotheek afsluiten, maar je hebt geen vast contract. Een probleem of niet? De mogelijkheden op een rij.

Wie geen vast contract heeft, heeft bijvoorbeeld een jaarcontract, een oproepcontract of is uitzendkracht of flexwerker. Wat zijn dan je opties bij het regelen van een hypotheek? 

  Hypotheek met een tijdelijk contract

  Heb je een tijdelijk contract, bijvoorbeeld een jaarcontract, dan is het mogelijk om een hypotheek te krijgen. Met een tijdelijk contract kan de hypotheekverstrekker om een intentieverklaring vragen.

  Hypotheek met een intentieverklaring

  Een intentieverklaring krijg je van je werkgever. Hierin staat dat je volgende contract een vast contract wordt als je blijft functioneren zoals je nu doet en de omstandigheden van het bedrijf niet veranderen.

  Hypotheek zonder intentieverklaring, hoe bereken je het inkomen?

  Krijg je geen intentieverklaring van je werkgever, dan kijkt de bank naar je inkomsten. Vrijwel alle banken berekenen voor de hypotheek je gemiddelde bruto jaarinkomen over de laatste drie kalenderjaren. Is je inkomen in het laatste van deze drie jaar het laagst, dan is dit inkomen het uitgangspunt.

  Inkomensbepaling loondienst

  Bij een aantal geldverstrekkers heb je geen werkgeversverklaring met intentieverklaring nodig. Zij vragen om een digitaal document met loon- en arbeidsverleden. Dit document kun je opvragen via mijnuwv.nl. Gegevens uit het UWV verzekeringsbericht worden dan gebruikt om het inkomen te bepalen. De volgende geldverstrekkers accepteren bij een hypotheekaanvraag de inkomensbepaling loondienst Allianz, a.s.r., Hypotrust, NIBC, bijBouwe, Centraal Beheer, HollandWoont, IQwoon, Lot hypotheken, Obvion, Robuust, Syntrus, Tulp, Venn, Woonfonds, Woonnu, ING, Florius, ABN AMRO, Rabobank, Aegon, Argenta, ASN, SNS, BLG Wonen, Nationale Nederlanden en Regiobank.

  Arbeidsmarktscan

  Met een tijdelijk contract kun je ook de Arbeidsmarktscan aanvragen. Op basis van een aantal gegevens (opleidingsniveau, werkervaring, gedrag, motivatie, de regio, ontwikkelingen in de branche en werkloosheidscijfers) wordt een indicatie van de kansen op de arbeidsmarkt afgegeven. Het rapport dat uit deze tool komt, kun je gebruiken bij je hypotheekaanvraag.

  Hypotheek als uitzendkracht of flexwerker

  Als uitzendkracht of flexwerker heb je geen contract bij het bedrijf waar je werkt, maar bij een uitzendbureau. Wil je een hypotheek afsluiten, dan kijkt de bank, net als bij een tijdelijk contract, naar jouw inkomen van de afgelopen drie kalenderjaren. Je moet kunnen aantonen dat je op het moment van afsluiten een inkomen hebt.

  Bij het regelen van een hypotheek als uitzendkracht kan een perspectiefverklaring uitkomst bieden.  

  Lees hoe verschillende hypotheekverstrekkers omgaan met een tijdelijk contract of uitzendkracht.

  Hypotheek aanvragen met een perspectiefverklaring

  Een perspectiefverklaring is niet hetzelfde als een werkgeversverklaring. Een perspectiefverklaring geeft aan dat je arbeidsperspectief positief is (dus dat je in de toekomst hoogstwaarschijnlijk werk hebt). Zo'n verklaring kun je bij een aantal uitzendbureaus die in een register zijn opgenomen aanvragen. Dit kan na één jaar beoordeelbare werkervaring bij het uitzendbureau.

  Sinds 1 juli 2019 kun je de perspectiefverklaring ook via een niet gecertificeerd uitzendbureau aanvragen. het uitzendbureau hoeft dan geen eigen taxateur aan te stellen en doet de aanvraag via de Externe Perspectief Taxateur.

  De perspectiefverklaring kan worden gebruikt voor de aanvraag van de hypotheek en wordt geaccepteerd door bijvoorbeeld: ABN AMRO, ING, Nationale Nederlanden en Rabobank.

  Payrollconstructie

  Werk je als payroller, dan val je onder een andere cao dan werknemers die direct bij een bedrijf in dienst zijn. Bij een payrollconstructie heeft de organisatie zijn juridische en administratieve werkzaamheden uit handen gegeven en staat het personeel op de loonlijst van het payrollbedrijf. Werk je als payroller? Dan word je door de meeste geldverstrekkers behandeld als een flexwerker. Voor het aanvragen van een hypotheek gelden dan dezelfde regels als voor een flexwerker.

  Hypotheek met een oproepcontract

  Een oproepcontract is een arbeidsovereenkomst waarin geen specifiek aantal werkuren is opgenomen. Je bent als werknemer flexibel door de werkgever op te roepen. Een voorbeeld van een oproepovereenkomst is een nulurencontract.

  Heb je een oproepcontract en wil je een hypotheek afsluiten? De geldverstrekker kijkt voor het berekenen van je hypotheek naar je gemiddelde bruto jaarinkomen van de afgelopen drie kalenderjaren. Ook hierbij worden de inkomsten van het laatste jaar als uitgangspunt genomen als deze lager zijn dan het gemiddelde van de laatste drie jaar.

  Hypotheekadvies nodig?

  Meer weten over een hypotheek aanvragen zonder vast contract? Of wil je advies rondom je hypotheek? Maak dan online een afspraak met een hypotheekadviseur via Vereniging Eigen Huis. We helpen je graag verder. 

  Ook interessant

  Hypotheek berekenen

  Kom er snel en eenvoudig achter wat je kunt lenen voor de aankoop van een woning of maak een afspraak met een onafhankelijke hypotheekadviseur.

  Bereken je hypotheek

  E-book 'Financieren'

  In dit e-book leggen we uit welke hypotheekvormen er zijn en wat er bij een hypotheekaanvraag komt kijken. Inclusief handige checklists! Download het e-book

  Onze diensten

  Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze diensten