Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHypotheek en overdracht

Een hypotheek aanvragen zonder vast contract

Wie geen vast contract heeft, heeft bijvoorbeeld een jaarcontract, een oproepcontract of is uitzendkracht of flexwerker. Wat zijn dan je opties bij het regelen van een hypotheek?

vrouw aan tafel achter laptop

Hoe werkt een hypotheek aanvragen als uitzendkracht of flexwerker?

Als uitzendkracht of flexwerker heb je geen contract bij het bedrijf waar je werkt, maar bij een uitzendbureau of detacheringsbureau. Wil je een hypotheek afsluiten, dan kijkt de bank, net als bij een tijdelijk contract, naar jouw inkomen van de afgelopen 3 kalenderjaren. Je moet kunnen aantonen dat je op het moment van afsluiten een inkomen hebt.

Voor flexwerkers die gedetacheerd zijn door een uitzendbureau, is het mogelijk om een hypotheek te krijgen. Daarvoor gelden wel voorwaarden. Geldverstrekkers hanteren altijd twee grenzen voor bepaling van een maximale hypotheek, of je nu in loondienst bent of niet. De laagste grens is bindend. Ten eerste mag je maximaal 100% van de woningwaarde financieren met een hypotheek. Ten tweede stelt de bank eisen aan je inkomen.

Bij het regelen van een hypotheek als uitzendkracht kan een perspectiefverklaring uitkomst bieden. Vrijwel alle banken kijken naar je gemiddelde bruto jaarinkomen uit de laatste 3 kalenderjaren (voorafgaand aan het jaar waarin je de hypotheek aanvraagt). Daarbij geldt het laatste jaar als maximum. Dus als je de afgelopen 3 jaar achtereenvolgens € 30.000, € 36.000 en € 21.000 hebt verdiend, is het gemiddelde € 29.000. Maar aangezien de € 21.000 van het laatste jaar lager is, geldt dat als uitgangspunt.

Lees hoe verschillende hypotheekverstrekkers omgaan met een tijdelijk contract of uitzendkracht. 

Hypotheek met tijdelijk contract (pdf)

Een hypotheek aanvragen als uitzendkracht of flexwerker: Wat zijn de speciale eisen?

Naast ‘het inkomen van de laatste 3 jaar, met het inkomen van het laatste jaar als maximum’ stellen banken soms nog speciale eisen aan flexwerkers. 

Een hypotheek als uitzendkracht of flexwerker in dienst van een uitzendbureau

Bij verschillende uitzendbureaus komt een gedetacheerde flexwerker met goede perspectieven op de arbeidsmarkt in aanmerking voor een perspectiefverklaring. Flexwerkers moeten hiervoor minimaal een jaar in dienst zijn bij een uitzendbureau of detacheerder. Die beoordeelt de vooruitzichten van de aanvrager aan de hand van werkervaring en inzetbaarheid.

Een hypotheek als uitzendkracht of flexwerker in dienst van een uitzendbureau: Wat is een perspectiefverklaring?

Een perspectiefverklaring is niet hetzelfde als een werkgeversverklaring. Een perspectiefverklaring geeft aan dat je arbeidsperspectief positief is (dus dat je in de toekomst hoogstwaarschijnlijk werk hebt). Zo'n verklaring kun je bij een aantal uitzendbureaus die in een register zijn opgenomen aanvragen. Dit kan na één jaar beoordeelbare werkervaring bij het uitzendbureau. Sinds 1 juli 2019 kun je de perspectiefverklaring ook via een niet gecertificeerd uitzendbureau aanvragen. het uitzendbureau hoeft dan geen eigen taxateur aan te stellen en doet de aanvraag via de Externe Perspectief Taxateur.

> Register van De Stichting Perspectiefverklaring

Hoe vraag je een hypotheek aan als je werkt met een payrollconstructie?

Werk je als payroller, dan val je onder een andere cao dan werknemers die direct bij een bedrijf in dienst zijn. Bij een payrollconstructie heeft de organisatie zijn juridische en administratieve werkzaamheden uit handen gegeven en staat het personeel op de loonlijst van het payrollbedrijf. Werk je als payroller? Dan word je door de meeste geldverstrekkers behandeld als een flexwerker. Voor het aanvragen van een hypotheek gelden dan dezelfde regels als voor een flexwerker.

Hoe werkt een hypotheek aanvragen als je een oproepcontract hebt?

Een oproepcontract is een arbeidsovereenkomst waarin geen specifiek aantal werkuren is opgenomen. Je bent als werknemer flexibel door de werkgever op te roepen. Een voorbeeld van een oproepovereenkomst is een nulurencontract.

Heb je een oproepcontract en wil je een hypotheek afsluiten? De geldverstrekker kijkt voor het berekenen van je hypotheek naar je gemiddelde bruto jaarinkomen van de afgelopen 3 kalenderjaren. Ook hierbij worden de inkomsten van het laatste jaar als uitgangspunt genomen als deze lager zijn dan het gemiddelde van de laatste 3 jaar.

Hypotheek en tijdelijk contract

Voor werknemers zonder vast contract is het mogelijk een hypotheek te krijgen, maar daarvoor gelden wel voorwaarden. Geldverstrekkers hanteren altijd 2 grenzen voor de bepaling van een maximale hypotheek, of je nu in loondienst bent of niet. Ten eerste mag je maximaal 100% van de woningwaarde financieren met een hypotheek. Ten tweede stelt de bank eisen aan je inkomen. De laagste grens is bindend.

Een hypotheek met tijdelijk contract: Wat is een intentieverklaring?

Heb je een tijdelijk contract, dan wil je werkgever mogelijk een intentieverklaring geven. In de intentieverklaring staat bijvoorbeeld: ‘Bij gelijkblijvend functioneren en ongewijzigde bedrijfsomstandigheden wordt de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd bij beëindiging daarvan opgevolgd door een voortgezette of vernieuwde arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.’

Deze tekst staat op het standaardmodel van de werkgeversverklaring, die je werkgever voor je kan invullen en ondertekenen. Een intentieverklaring is dus geen apart document. Ook is het géén juridische toezegging voor een vaste aanstelling.

Krijg je geen intentieverklaring van je werkgever, dan kijkt de bank naar je inkomsten. Vrijwel alle banken berekenen voor de hypotheek je gemiddelde bruto jaarinkomen over de laatste 3 kalenderjaren. Is je inkomen in het laatste van deze 3 jaar het laagst, dan is dit inkomen het uitgangspunt.

Hoe vraag je een hypotheek aan met een inkomensbepaling loondienst?

Bij een aantal geldverstrekkers heb je geen werkgeversverklaring met intentieverklaring nodig. Zij vragen om een digitaal document met loon- en arbeidsverleden. Dit document kun je opvragen via mijnuwv.nl. Gegevens uit het UWV verzekeringsbericht worden dan gebruikt om het inkomen te bepalen: de inkomensbepaling loondienst. Bespreek met de hypotheekadviseur welke geldverstrekker de inkomensbepaling loondienst accepteert.

Een hypotheek met tijdelijk contract: Wat is een Arbeidsmarktscan?

Met een tijdelijk contract kun je ook de Arbeidsmarktscan aanvragen. Op basis van een aantal gegevens (opleidingsniveau, werkervaring, gedrag, motivatie, de regio, ontwikkelingen in de branche en werkloosheidscijfers) wordt een indicatie van de kansen op de arbeidsmarkt afgegeven. Het rapport dat uit deze arbeidsmarktscan komt, kun je gebruiken bij je hypotheekaanvraag.

Hypotheekadvies nodig?

Meer weten over een hypotheek aanvragen zonder vast contract? Of wil je advies rondom je hypotheek? Maak dan online een afspraak met een hypotheekadviseur via Vereniging Eigen Huis. We helpen je graag verder.

Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

Word lid

voor {price} per jaar

Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

Ook interessant in kennisbank

Kan ik als flexwerker of met een tijdelijk arbeidscontract een hypotheek krijgen?Kan ik een hypotheek afsluiten als ik in mijn proeftijd zit?

Tags

FinanciënHypotheekKopenKopen-HypotheekStarter

Ook interessant

Hypotheek berekenenE-book 'Financieren'Onze diensten

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube