Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHypotheek en overdracht

Hypotheekrente meenemen

Ga je verhuizen? Dan neem je natuurlijk je meubels, kleren en andere spullen mee. Maar wist je dat je vaak ook je huidige hypotheekrente kunt meenemen naar je nieuwe woning? Er zijn wel een paar zaken waarop je moet letten.

Man en vrouw voor deur

Waarom hypotheekrente meenemen?

Het is natuurlijk vooral interessant om je hypotheekrente mee te nemen als deze lager is dan bij een nieuwe hypotheek. En door de gestegen hypotheekrente is dat bij steeds meer huizenkopers het geval.

Hoe het werkt

Je neemt je gehele hypotheek mee óf alleen je rente. In beide gevallen bekijkt de geldverstrekker wel opnieuw of je de hypotheek kunt betalen op basis van je inkomsten, uitgaven en de waarde van je nieuwe woning. 

Bijna alle geldverstrekkers

Inmiddels is het bij alle geldverstrekkers mogelijk je hypotheekrente mee te nemen bij verhuizing. Dat geldt niet voor bijvoorbeeld de verduurzamingshypotheek of verzilverhypotheek. 

Voorwaarden meenemen hypotheekrente

De voorwaarden voor het meenemen van je hypotheekrente zijn bij elke geldverstrekker anders. Verschillen zitten hem onder andere in:

 • Wanneer moet je aangeven dat je jouw hypotheekrente wilt meenemen? Bij sommige geldverstrekkers moet je dit doen vóórdat je jouw oude hypotheek aflost, bij andere hoeft dit pas later.
 • Mag je de rente meenemen als je oude woning nog niet is verkocht?
 • Hoeveel tijd moet er zitten tussen het aflossen van de oude hypotheek en het ondertekenen van de nieuwe hypotheekakte?
 • Gelden voor je nieuwe hypotheek nieuwe opslagen of de oude?
 • Mag je jouw hypotheekrente meenemen wanneer je jouw NHG-hypotheek omzet naar een hypotheek zonder NHG?
 • Mag bij scheiding de hypotheeksom met de lage rente worden gesplitst?
 • De totale hypotheeksom van de oude-, nieuwe- en overbruggingshypotheek mag niet hoger zijn dan 1 miljoen.
Huis verkocht

Wat is handig voor jou?

Is het voor jou interessant om je hypotheekrente mee te nemen naar je volgende woning? En wat zijn dan de voorwaarden? We helpen je graag. Doorloop eenvoudig de stappen in onze handige tool en kijk wat mogelijk is voor jou. 

Check de mogelijkheden

Waar moet ik op letten?

Wil je jouw hypotheekrente meenemen? Let dan op de volgende zaken:

 • Verdiep je ruim van tevoren in de voorwaarden van jouw geldverstrekker. In ieder geval voordat je je woning verkoopt. Zoals je hierboven al kon lezen, verschillen de voorwaarden per geldverstrekker.
 • Kijk vooral wanneer je uiterlijk bij je geldverstrekker moet aangeven dat je jouw rente wilt meenemen. Ook dit verschilt per geldverstrekker.   

Meenemen hypotheekrente niet altijd mogelijk 

Is je resterende rentevaste periode korter dan 10 jaar? Dan is het misschien niet mogelijk je hypotheekrente mee te nemen. Bij het berekenen van het bedrag dat je maximaal mag lenen, moet je geldverstrekker dan namelijk uitgaan van de door de toezichthouders vastgestelde toetsrente van 5%. Het kan zijn dat je hierdoor te weinig kunt lenen waardoor je geldverstrekker je hypotheekaanvraag moet afwijzen. Dan moet je dus een hele nieuwe hypotheek (met nieuwe rente) afsluiten. Met als gevolg: hogere maandlasten of misschien gaat er wel helemaal een streep door je verhuisplannen. Sommige geldverstrekkers bieden deze groep een oplossing door rentemiddeling aan te bieden. Hierbij betaal je een rente tussen je oude en de actuele hypotheekrente, en verleng je de rentevaste periode. Vereniging Eigen Huis roept alle geldverstrekkers op dit aan te bieden.

Veelgestelde vragen

Nog even dit...

 • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

 • Hulp bij (ver)koop van je woning

 • Wij komen op voor jouw belangen

Word lid

voor {price} per jaar

Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

Tags

AppartementseigenaarFinanciënHuiseigenaarHypotheekKopenKopen-Verhuizen

Ook interessant

Eigen Huis HypotheekadviesHypotheek berekenenNationale Hypotheek Garantie - NHG

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube