Naar de notaris

Ga je een huis kopen? Dan heb je altijd een notaris nodig. Maar wat doet een notaris precies? En wat zijn de notariskosten? Hieronder lees je wat er allemaal bij komt kijken als je naar de notaris gaat.

Wat doet de notaris voor jou?

De notaris is als enige bevoegd om jouw nieuwe woning over te dragen. Hiervoor maakt hij twee notariële aktes op. Het gaat dan om de leveringsakte (overdrachtsakte) en de hypotheekakte. Beide akten zijn verplicht bij het kopen van een huis met hypotheek.

De leveringsakte is een document waarin officieel is vastgelegd dat de woning en de grond in eigendom worden overgedragen van de verkoper naar de koper. De notaris stelt deze akte op en tekent die, samen met jou en de verkoper. Ook zorgt de notaris voor de inschrijving in het Kadaster.

De hypotheekakte is het document dat hoort bij het sluiten van de hypotheek. In de akte staat vastgelegd dat je jouw nieuwe woning als onderpand aanbiedt in ruil voor de hypotheek. De akte moet worden getekend door jou, de hypotheekverstrekker (in de praktijk tekent de notaris namens de hypotheekverstrekker) en de notaris. Vervolgens wordt de hypotheekakte door de notaris ingeschreven in het Kadaster.

Wat kost een notaris als je een huis gaat kopen?

Bij het kopen van een huis brengt de notaris een aantal kosten in rekening. Dit zijn in ieder geval:

 • Kosten voor het opstellen van de hypotheek- en leveringsakte
 • Inschrijvingskosten van de akten in de registers van het Kadaster 
 • Onderzoekskosten 
 • Btw

Gemiddeld ben je zo’n € 1000 tot € 1500 kwijt aan de notaris voor het kopen van een huis.

Wat moet je weten bij het kiezen van een notaris?

 • Notaristarieven zijn vrij. Vraag daarom bij meerdere notarissen een offerte op.
 • Vraag de notaris duidelijk in zijn offerte aan te geven welke werkzaamheden hij voor je verricht en tegen welke prijs. Let ook op de bijkomende kosten zoals voor het inschrijven van de akten in de openbare registers en/of recherchekosten voor onderzoek in de registers van het Kadaster.
 • Een bestaande woning wordt meestal ‘kosten koper’ verkocht. Dit betekent onder andere dat de koper de notariskosten betaalt. Meestal spreken de koper en de verkoper af dat de koper daarom ook de notaris mag uitkiezen.

  Ook interessant

  Nationale Notaris

  Een notaris nodig? Bijvoorbeeld voor de overdracht? Als lid krijg je korting bij Nationale Notaris. Dit doet Nationale Notaris

  E-book 'Financieren'

  In dit e-book leggen we uit welke hypotheekvormen er zijn en wat er bij een hypotheekaanvraag komt kijken. Inclusief handige checklists! Download het e-book

  Wat gebeurt er bij de overdracht?

  Vlak voor de overdracht van een bestaande woning inspecteer je het huis nog een laatste keer. Lees meer over de overdracht