Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHypotheek en overdracht

Wat gebeurt er tijdens de overdracht?

Na een lange en intensieve zoektocht heb je dan eindelijk je droomhuis gevonden. Het is tijd om de verhuisdozen in te pakken en naar je nieuwe onderkomen te vertrekken. Maar eerst de officiële overdracht: wat gebeurt daar precies?

man en vrouw kijken door raam naar buiten

Wat is de rol van de notaris bij de overdracht van een woning?

Bij de verkoop van een woning kiest en betaalt de koper meestal de notaris. De notaris is de neutrale derde die de eigendomsoverdracht van de woning in goede banen leidt. Hij doet onder andere onderzoek naar de koper en de verkoper. Zo gaat hij hun identiteit na, bekijkt of de verkoper rechtmatig eigenaar is en of er geen beslag op de woning ligt. De notaris stelt de transportakte en de hypotheekakte op.

Waar moet je op letten tijdens de eindinspectie?

Vlak voor de overdracht van een bestaande woning inspecteer je het huis nog een laatste keer. Ziet alles er goed uit? Wordt alles opgeleverd zoals jullie hebben afgesproken? Dit controleer je tijdens de laatste inspectieronde. Noteer samen met de verkoper de meterstanden, check of al het sanitair naar behoren functioneert en of alle afgesproken zaken aanwezig zijn. 

Mocht er een gebrek aan het licht komen, maak dan afspraken over het herstel ervan. Eventueel is het mogelijk om in overleg met de verkoper een deel van de verkoopsom dat in verhouding staat tot de herstelkosten bij de notaris in depot te plaatsen. De verkopende partij krijgt dit deel pas uitgekeerd als de problemen zijn opgelost.

Transportakte

Als uit je laatste inspectieronde blijkt dat alles in orde is, ga je vervolgens met de verkoper naar de notaris. Bij de notaris tekenen jullie als koper en verkoper gezamenlijk de transportakte (ook wel de leveringsakte genoemd). De verkoper overhandigt je vervolgens de sleutels van de woning en daarmee is de overdracht een feit: je bent nu de juridische eigenaar.

Hypotheekakte

Nu volgt alleen nog het tekenen van de hypotheekakte waarin de afspraken met de geldverstrekker vastliggen. Dit gebeurt ook bij de notaris.

Aan de slag

Doe je voordeel met deze diensten

 • Eigen Huis Hypotheekadvies

  Bij jou in de buurt of online. Onafhankelijk en betrouwbaar. Het eerste gesprek is gratis en vrijblijvend.

  Plan een afspraak
 • Nationale Notaris

  Altijd een notaris bij jou in de buurt, met ledenkorting.

  Nationale Notaris
 • Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

  Word lid

  voor {price} per jaar

  Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

  Ook interessant in kennisbank

  Kan ik zelf een notaris kiezen als ik een woning koop?Welke bijkomende kosten berekent de notaris aan de koper bij de overdracht van een bestaand huis?Hoe vind ik een goedkope notaris?

  Tags

  JuridischKopenKopen-Bestaande bouwKopen-OriënterenKopen-Overdracht

  Ook interessant

  E-book 'Financieren'Downloads bij het kopen van een huisVerhuizen

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

  Magazine

  Magazine
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube