Kosten koper

Bij de aankoop van een woning krijg je te maken met de kosten koper. Wat houden deze kosten voor de koper precies in?

Wat zijn de kosten koper?

De kosten koper, vaak afgekort als k.k., zijn de kosten die je betaalt bij de aankoop van een bestaande woning. Denk aan overdrachtsbelasting en kadasterkosten. Deze kosten zijn niet inbegrepen in de koopsom van de woning. 

Wat valt onder de kosten koper?

De hoogte van de kosten koper verschilt per aankoop van een woning. De 'vaste' kosten koper zijn de kosten voor de levering van de woning: de overdrachtsbelasting en de notariskosten.

Overdrachtsbelasting

Bij het kopen van een woning betaal je overdrachtsbelasting; dit is 2 % van de koopsom. Ben je jonger dan 35 jaar kun je gebruik maken van een eenmalige vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Je moet dan bij de notaris schriftelijk verklaren dat je de woning als hoofdverblijf gaat bewonen. De vrijstelling geldt voor woningen met een aankoopprijs tot € 400.000. Is de woning duurder, dan geldt het tarief van 2 %. De grens van € 400.000 geldt niet voor overdrachten tot 1 april 2021.

Notariskosten

Bij de levering van een huis ben je als koper verplicht een notaris in te schakelen; de notaris maakt rechtsgeldige aktes op, zoals de transportakte en hypotheekakte. Iedere notaris hanteert hiervoor zijn eigen tarieven. Daarnaast worden kosten in rekening gebracht voor het inschrijven van de aktes bij het Kadaster. Als lid van Vereniging Eigen huis kun je met korting een notaris regelen via de Nationale Notaris.

Aanvullende kosten

Naast de kosten voor de levering van de woning zijn er aanvullende kosten. Deze kosten zijn niet altijd van toepassing. Bij de aanvullende kosten gaat het om:

 • Taxatiekosten
 • Wie een hypotheek wil aanvragen, heeft een taxatierapport nodig. Laat een woning bij voorkeur taxeren door een onafhankelijke partij. De taxatiekosten verschillen per taxateur.
 • Advies- en bemiddelingskosten
 • Bij een hypotheekadviseur kun je terecht voor zowel advies als het afsluiten van een hypotheek. De kosten die je hiervoor betaalt, zijn de advies- en bemiddelingskosten. Sluit je een hypotheek af zonder advies van een hypotheekadviseur, bijvoorbeeld online, dan betaal je alleen de kosten voor het regelen van de hypotheek.
 • Kosten voor de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie
 • De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een vangnet voor als je zelf je hypotheek niet meer kunt betalen, bijvoorbeeld wanneer je werkloos raakt. Om in aanmerking te komen voor NHG mag de maximale koopsom van de woning in 2021 € 325.000 zijn. Voor NHG betaal je eenmalig 0.7 %van het totale hypotheekbedrag.
 • Bankgarantie
 • Bankgarantie is een verklaring waarin een bank garandeert een bedrag aan de verkoper te betalen, als je bijvoorbeeld als koper de gemaakte afspraken uit de koopovereenkomst niet nakomt. De kosten van een bankgarantie zijn meestal 1 % van het bedrag waarvoor de bank garant staat.
 • Makelaarskosten
 • Schakel je een makelaar in bij de zoektocht naar een huis, dan betaal je deze een courtage. Deze vergoeding bestaat uit een percentage van de aankoopprijs van de woning.
 • Kosten voor een bouwkundige keuring
 • Koop je een bestaand huis, dan kun je een bouwkundige keuring laten doen. Zo krijg je meer inzicht in de technische staat van de woning. De kosten van een bouwkundige keuring
  kunnen oplopen tot een paar honderd euro, afhankelijk van het aantal vierkante meters van de woning.

Kosten koper meefinancieren

In 2021 mag je 100 % van de woningwaarde lenen. Je kunt dus geen bijkomende kosten meefinancieren in de hypotheek, waardoor je eigen geld nodig hebt. Houd rekening met een percentage van 4-6% voor deze kosten.

Bereken de kosten koper

Kosten koper fiscaal aftrekbaar

Een groot deel van de kosten koper is wel fiscaal aftrekbaar; advieskosten, bemiddelingskosten en notariskosten voor de hypotheek mag je aftrekken. Hetzelfde geldt voor de aanvraagkosten van de NHG en de taxatiekosten.

Ook interessant

Huis kopen met een studieschuld

Een huis kopen met een studieschuld is mogelijk, legt onze financieel specialist Karin Boog uit. Hier moet je op letten

E-book 'Budgetteren'

Bij een koophuis hoort een financieel plaatje. Hoe je dit helder krijgt, lees je in ons e-book. Download ons e-book

Onze diensten

Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze diensten