
De kosten koper, vaak afgekort als k.k., zijn de kosten die je betaalt bij de aankoop van een bestaande woning. Denk aan overdrachtsbelasting en kadasterkosten. Deze kosten zijn niet inbegrepen in de koopsom van de woning.
De hoogte van de kosten koper verschilt per aankoop van een woning. De 'vaste' kosten koper zijn de kosten voor de levering van de woning: de overdrachtsbelasting en de notariskosten.
Bij het kopen van een woning betaal je overdrachtsbelasting; dit is 2 % van de koopsom. Ben je jonger dan 35 jaar kun je gebruik maken van een eenmalige vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Je moet dan bij de notaris schriftelijk verklaren dat je de woning als hoofdverblijf gaat bewonen. De vrijstelling geldt voor woningen met een aankoopprijs tot € 400.000. Is de woning duurder, dan geldt het tarief van 2 %. De grens van € 400.000 geldt niet voor overdrachten tot 1 april 2021.
Bij de levering van een huis ben je als koper verplicht een notaris in te schakelen; de notaris maakt rechtsgeldige aktes op, zoals de transportakte en hypotheekakte. Iedere notaris hanteert hiervoor zijn eigen tarieven. Daarnaast worden kosten in rekening gebracht voor het inschrijven van de aktes bij het Kadaster. Als lid van Vereniging Eigen huis kun je met korting een notaris regelen via de Nationale Notaris.
Naast de kosten voor de levering van de woning zijn er aanvullende kosten. Deze kosten zijn niet altijd van toepassing. Bij de aanvullende kosten gaat het om:
In 2021 mag je 100 % van de woningwaarde lenen. Je kunt dus geen bijkomende kosten meefinancieren in de hypotheek, waardoor je eigen geld nodig hebt. Houd rekening met een percentage van 4-6% voor deze kosten.
Een groot deel van de kosten koper is wel fiscaal aftrekbaar; advieskosten, bemiddelingskosten en notariskosten voor de hypotheek mag je aftrekken. Hetzelfde geldt voor de aanvraagkosten van de NHG en de taxatiekosten.