Kosten koper

Een huis kost meer dan de aankoopprijs alleen. Zo krijg je te maken met de kosten koper. Maar wat zijn de kosten koper? En wat houden deze kosten voor de koper precies in? 

Wat zijn de kosten koper?

De kosten koper, vaak afgekort als k.k., zijn de kosten die je betaalt bij de aankoop van een bestaande woning. Dit kunnen bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting of de kadasterkosten zijn. Deze kosten zijn niet inbegrepen in de koopsom van je woning. 

Wat valt er onder de kosten koper?

De kosten koper zijn de kosten die je maakt om eigenaar van de woning te worden. Onder deze kosten koper vallen de overdrachtsbelasting en de notariskosten. Hoe hoog deze kosten zijn verschilt per woning.

Wat is overdrachtsbelasting?

Bij het kopen van een woning betaal je overdrachtsbelasting; dit is 2 % van de koopsom. Ben je jonger dan 35 jaar? Dan kun je eenmalig gebruik maken van een vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Je moet dan bij de notaris schriftelijk verklaren dat je de woning als hoofdverblijf gaat bewonen. Deze vrijstelling geldt alleen voor woningen met een aankoopprijs tot € 400.000. Is de woning duurder? Dan geldt het tarief van 2 %. De grens van € 400.000 wordt per 1 januari 2023 verhoogd naar € 440.000.

Wat valt er onder notariskosten?

Bij de levering van een huis ben je als koper verplicht een notaris in te schakelen: de notaris maakt dan rechtsgeldige aktes op, zoals de transportakte en hypotheekakte. Iedere notaris hanteert hiervoor eigen tarieven. Daarnaast worden kosten in rekening gebracht voor het inschrijven van de aktes bij het Kadaster.

Welke aanvullende kosten zijn er?

Naast de overdrachtsbelasting en de notariskosten, krijg je ook te maken met aanvullende kosten. Al zijn deze kosten niet altijd van toepassing. Het gaat dan onder andere om:

  • Advies- en bemiddelingskosten

De hypotheekadviseur berekent kosten voor advies en bemiddeling. Deze kosten voor hypotheekadvies betaal je via een adviesnota. De hypotheekadviseur vraagt hiervoor een vast bedrag, of een uurvergoeding.

  • Aanvraag van NHG

De aanvraagkosten voor Nationale Hypotheek Garantie zijn in 2022 0,6% van het hypotheekbedrag. Daar staat een rentevoordeel tegenover. Hierdoor verdien je deze kosten snel terug.

  • Kosten bankgarantie

De verkoper heeft recht op een waarborg van 10% van de totale koopsom. In plaats van deze op een derdenrekening te storten bij de notaris, kun je de hypotheekadviseur ook een bankgarantie laten regelen. De kosten van een bankgarantie zijn meestal 1% van het bedrag waarvoor de bank garant staat.

  • Rente en kosten overbruggingskrediet

De rente die je betaalt over een overbruggingskrediet is fiscaal aftrekbaar, zolang het is afgesloten voor je eigen woning.

  • Taxatie

Om zeker te weten dat het huis voldoende waard is als onderpand, moet je de woning laten taxeren door een onafhankelijke partij. Dat kost al gauw € 524,- voor een bestaande woning.

  • Makelaarskosten

De makelaarskosten voor een aankoopopdracht zijn meestal lager dan voor een verkoopopdracht. Een aankoopmakelaar heeft bij een aankoopopdracht doorgaans minder werk. Je kunt over de prijs onderhandelen.

  • Bouwtechnische keuring

Koop je een bestaand huis? Laat altijd een bouwkundige keuring uitvoeren. Dat kan al vanaf € 319, maar het geeft je zekerheid over de staat van de woning. De uitkomsten van de bouwkundige keuring kun je weer gebruiken tijden de onderhandelingen.

  • Verhuis- en inrichtingskosten

Verhuizen en inrichten kun je zo duur maken als je zelf wilt.

Kosten koper berekenen

om een idee te krijgen van hoe hoog de kosten koper kunnen zijn, staan hieronder twee voorbeeldberekeningen. Bedenkt wel: de genoemde kosten zijn niet op elke situatie van toepassing.

Voorbeeldberekening 1: kosten koper algemeen

Kosten koper en bijkomende kosten

 

Overdrachtsbelasting

0% - 2 % van de koopsom

Notaris- en kadasterkosten (leverings- en hypotheekakte)

€ 1.129

Aankoopmakelaar

1,5% exclusief btw

Taxatierapport

€ 524

Aanvraagkosten NHG

0,6% van de totale hypotheeksom

Advies- en bemiddelingskosten

€ 2.069 (aankoop eerste woning)

Bankgarantie

1% van garantiebedrag

Bouwkundig rapport

€ 319

Voorbeeldberekening 2: kosten koper en bijkomende kosten bij een koopsom en hypotheek van € 200.000

Onderstaand een indicatie van de kosten koper bij een koopsom en hypotheek van € 200.000.

Kosten koper en bijkomende kosten

 

Overdrachtsbelasting

€ 4.000

Notaris- en kadasterkosten (leverings- en hypotheekakte)

€ 1.129

Aankoopmakelaar

€ 3.630 (incl. 21% btw)

Taxatierapport

€ 524

Aanvraagkosten NHG

€ 1.200

Advies- en bemiddelingskosten

€ 2.069

Bankgarantie

€ 200

Bouwkundig rapport

€ 319

Totaal

€ 13.071

 

Wil je weten hoeveel eigen geld je nodig hebt om jouw droomwoning te kopen? Vul hier onze rekentool in!

Kan ik de kosten koper meefinancieren?

In 2022 mag je 100% van de woningwaarde lenen. Je kunt de kosten koper dus niet meefinancieren in de hypotheek. Dit betekent dat je voldoende eigen geld moet hebben om deze kosten te kunnen betalen. Houd rekening met een percentage van 4-6% van de aankoopsom voor deze kosten.

Zijn de kosten koper fiscaal aftrekbaar?

Een groot deel van de kosten koper zijn fiscaal aftrekbaar: advieskosten, bemiddelingskosten en notariskosten voor de hypotheek mag je fiscaal aftrekken. Hetzelfde geldt voor de aanvraagkosten van de NHG en de taxatiekosten.

Ook betaalde rente over leningen voor de aankoop, verbouwing of het onderhoud van de woning zijn onder voorwaarden aftrekbaar.

Voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek

Ook interessant

Huis kopen met een studieschuld

Een huis kopen met een studieschuld is mogelijk, legt onze financieel specialist Karin Boog uit. Hier moet je op letten

E-book 'Budgetteren'

Bij een koophuis hoort een financieel plaatje. Hoe je dit helder krijgt, lees je in ons e-book. Download ons e-book

Onze diensten

Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze diensten