Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Zijn de kosten voor een taxatierapport aftrekbaar?

Om te bepalen of de taxatiekosten aftrekbaar zijn, is het van belang waarom je deze kosten maakt. Maak je de taxatiekosten in verband met:

  • De aankoop van een eigen woning
  • Het oversluiten van de hypotheek

Aankoop eigen woning

Als je kosten maakt voor een taxatierapport voor het krijgen van de financiering van de , dan zijn deze kosten aftrekbaar. Financier je deze kosten mee in de lening, dan is de rente over deze lening ook aftrekbaar in 

Oversluiten hypotheek

Als je kosten maakt voor een taxatierapport voor het oversluiten van de , dan zijn deze kosten aftrekbaar.

Financier je deze kosten mee in de lening, dan is dit deel van de lening een schuld in . Dat betekent dat je de rente over dit deel van de lening niet mag aftrekken. Ook mag je alleen het deel van de financieringskosten in aftrek brengen voor zover je deze kosten kunt toerekenen aan de eigenwoningschuld.

Rekenvoorbeeld
Peter heeft een woning, waarop een eigenwoningschuld van € 200.000 rust. Hij zet de volledige schuld om naar een andere geldverstrekker, waardoor  verschuldigd is van € 6.000. Daarnaast betaalt hij € 1.000 hypotheekaktekosten, € 500 taxatiekosten en € 2.500 advieskosten. Deze kosten neemt hij mee in de nieuwe schuld. Deze schuld wordt hierdoor € 210.000.

Uitwerking
De boeterente is volledig aftrekbaar omdat deze volledig verband houdt met de oude eigenwoningschuld: € 6.000 
De zijn alleen aftrekbaar voor zover deze toerekenbaar zijn aan de eigenwoningschuld: € 4.000 x (€ 200.000 / 210.000) = € 3.810.

Aandachtspunten

  • Het maximale tarief waartegen je de hypotheekrente mag aftrekken is in 2023 beperkt tot 36,93 %. 
  • Deze beperking geldt voor alle aftrekbare kosten voor de eigen woning. Dus niet alleen de hypotheekrente van eigenwoningschulden, maar ook bijvoorbeeld de rente en kosten van restschulden, aftrekbare erfpachtcanons of de advieskosten bij het sluiten van de hypotheek. Dit raakt alleen huiseigenaren die in de hoogste belastingschijf zitten. In 2023 gaat het om een belastbaar jaarinkomen boven de € 73.031.

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube