Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHypotheek en overdracht

Niet de rente, maar de voorwaarden maken het verschil

Als de rente laag, is dan is dat natuurlijk fijn. Maar tussen de hypotheekvoorwaarden ziet financieel specialist Karin Boog wel wat addertjes verscholen.

ouder echtpaar leest krant aan tafel

Geplaatst op 03 juli 2020

Regelmatig komen nieuwe hypotheekverstrekkers op de markt. Voor Eigen Huis Hypotheekadvies bekijk ik al jaren de voorwaarden van deze nieuwelingen. Hoe zien hun hypotheekvoorwaarden eruit? Leveren die mogelijk onplezierige verrassingen op voor hun klanten? Bijvoorbeeld als zij in betalingsproblemen komen of als zij hun hypotheek willen ophogen voor een verbouwing.   

Heldere taal, kritische vragen

Natuurlijk raad ik consumenten aan voor zij hun handtekening zetten eerst goed de hypotheekvoorwaarden te lezen. Helaas doet niet iedereen dat. Ergens begrijp ik dat wel. Het gaat immers om taaie, soms volstrekt onbegrijpelijke kost.  

Gelukkig realiseren steeds meer geldverstrekkers zich dit ook. Tegenwoordig vermijden zij  vaker jargon en lange zinnen. Sinds zij in heldere taal hun voorwaarden opstellen, krijgen wij er steeds meer vragen over van consumenten. Logisch, want wie de hypotheekvoorwaarden beter begrijpt, kijkt er kritischer naar.  

Onredelijke hypotheekvoorwaarden

Een scherpe blik op de hypotheekvoorwaarden is geen overbodige luxe. Daarom onderzocht Vereniging Eigen Huis in 2017 de algemene voorwaarden van vijf aanbieders. Al snel kwamen we diverse voorwaarden tegen die juridisch gezien onredelijk waren. Zo behielden geldverstrekkers zich het recht voor een woning periodiek te mogen taxeren als de eigenaar met betalingsproblemen kampt. Op kosten van de eigenaar. Ook moesten huiseigenaren bij sommige geldverstrekkers zelfs voor kleine verbouwingen schriftelijk toestemming vragen.

Veel van onze leden die we betrokken bij het onderzoek wisten niet van deze voorwaarden af. Toen zij deze eenmaal onder ogen kregen, vonden zij ze net zo onredelijk als wij.

Helaas zie ik nog steeds regelmatig onredelijke voorwaarden verscholen tussen de kleine lettertjes. Gelukkig is een aantal nieuwe geldverstrekkers na een gesprek met ons bereid die aan te passen. 

Staar je niet blind op rente

Ben je op zoek naar een nieuwe hypotheek, ga dan niet blindelings voor de aanbieder met de laagste rente. Uit de dagelijkse praktijk weet ik: niet zozeer de rente, maar de voorwaarden maken het verschil bij een hypotheek. Lees de voorwaarden kritisch en bespreek ze met je hypotheekadviseur.   

Uiteraard blijf ik achter de schermen nieuwe hypotheekaanbieders in de gaten houden. Dat zij hypotheekvoorwaarden stellen, is logisch en begrijpelijk. Laat dat dan ook voor hun hypotheekvoorwaarden gelden.     

Dat geldverstrekkers hypotheekvoorwaarden stellen, is logisch en begrijpelijk. Laat dat dan ook voor hun hypotheekvoorwaarden gelden.

Karin Boog
Karin BoogFinancieel Specialist bij Vereniging Eigen Huis

Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

Word lid

voor {price} per jaar

Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

Tags

KopenKopen-Bestaande bouw

Ook interessant

HypotheekvoorwaardenHypotheek berekenenOnze diensten

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube