Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackOriënteren en budgetteren

Huis kopen of huren?

Je wilt graag iets nieuws, iets mooiers of iets groters. Je wilt verhuizen! Dan sta je voor de keuze: ga je een huis kopen of huren? Aan beide opties zitten voor- en nadelen. Aan de hand van zes vragen helpen wij je een keuze te maken.

stel in lege huiskamer

1. Wil je voor een langere periode op dezelfde plek wonen?

Wil je voor een periode van tenminste vijf jaar op dezelfde plek wonen? Dan is een huis kopen voor jou waarschijnlijk de beste optie. Vind je het juist fijn om ongebonden te zijn en snel en makkelijk te kunnen verhuizen? Een huurcontract is op korte termijn op te zeggen, dus een huis huren geeft je meer vrijheid.

2. Is een huis kopen haalbaar met jouw inkomen?

Laat een bank of hypotheekadviseur berekenen hoeveel je kunt lenen. Online rekentools geven alleen een indicatie. Let op dat een huurprijs niet één-op-één kan worden vergeleken met de woonlasten van een eigen huis. Bij een koophuis zijn de uiteindelijke woonlasten hoger dan alleen de hypotheeklasten; je krijgt te maken met belastingen, verzekeringen en de kosten van onderhoud, verduurzamen van de woning en reparatie.

3. Heb je (voldoende) eigen geld?

Sinds januari 2018 kun je maximaal 100% van de woningwaarde lenen om de aankoop van een huis te financieren. De term die hiervoor wordt gebruikt is ‘loan-to-value’. Dit betekent dat je bij de aankoop van een woning voldoende eigen geld moet hebben om de onvermijdelijke bijkomende kosten zoals kosten koper te betalen.

Bied je meer dan de getaxeerde waarde van de woning, dan moet je dit extra geld dus zelf kunnen betalen. Houd ook voldoende geld over voor het herstel van eventuele gebreken en voor onderhoud. Voor energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, zijn er ruimere hypotheekmogelijkheden en subsidies. Als je een huis huurt, heb je minder eigen geld nodig: de eenmalige borg is de enige kostenpost.

4. Wat wil je uitgeven aan wonen?

Bedenk welk deel van je inkomen je kunt en wilt besteden aan wonen. Bij het kopen van een huis moet je niet alleen rekening houden met de hypotheeklasten, maar ook met verzekeringen en belastingen. Een opstalverzekering is bijvoorbeeld verplicht en je betaalt als huiseigenaar gemeentelijke belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting (ozb). Bij een huurwoning moet je rekening houden met een stijgende huurprijs en lokale belastingen. Denk aan de afvalstoffenheffing, waterschapsbelasting en in een aantal gemeenten rioolheffing.

5. Hoeveel onderhoud is nodig?

Een koophuis vraagt onderhoud. Met een bouwtechnische keuring krijg je inzicht in de kwaliteit van je toekomstige huis en de verwachte onderhoudskosten. Veel mensen verbouwen en verbeteren hun koophuis in de loop der jaren. Hierdoor kan het huis meer waard worden. Aanpassingen aan een huurwoning (als je deze überhaupt mág aanpassen) leveren je niks op.

6. Hoeveel zekerheid wil je?

Zowel aan een koopwoning als aan een huurwoning hangen bepaalde zeker- en onzekerheden. Zo ben je als huurder wettelijk beschermd: een verhuurder kan een huurcontract niet zomaar opzeggen. En koop je een huis, dan kan een bank ook de hypotheek niet zomaar beëindigen.

Hypotheekrente laten vastzetten

Bij een huurwoning kan de huur jaarlijks stijgen. Bij een eigen huis kun je ervoor kiezen de hypotheekrente lang vast te zetten, waardoor je lange tijd zeker bent van gelijkblijvende hypotheeklasten. Daarnaast bouw je met een koopwoning vermogen op, omdat je de hypotheek geleidelijk aflost.

Onzekere factoren zijn het einde van een rentevaste periode en de verkoopwaarde van je huis. Een nieuwe rentevaste periode kan positief of negatief uitpakken voor je maandlasten, afhankelijk van de rente op dat moment. Bij de verkoop van je woning kun je te maken krijgen met overwaarde, maar ook met een restschuld. Daarmee is kopen en verkopen spannender dan de huur opzeggen. 

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Vereniging Eigen Huis vindt dat mensen zelf moeten kunnen beslissen waar ze willen wonen en of dit in een huur- of koopwoning is. Omdat er te weinig huur- en koopwoningen zijn, en veel daarvan niet passen bij de behoeften van de bewoners en woningzoekers, lukt het steeds minder mensen om een passende woning te vinden. Daarom benadrukt Vereniging Eigen Huis bij gemeenten, bouwers en het Rijk dat er meer en betere woningen moeten worden gebouwd op plaatsen waar mensen willen wonen.

Doe je voordeel met deze diensten

 • Eigen Huis Hypotheekadvies

  Bij jou in de buurt of online. Onafhankelijk en betrouwbaar. Het eerste gesprek is gratis en vrijblijvend.

  Plan een afspraak
 • Hypotheek berekenen

  Ontdek wat je kunt lenen voor je hypotheek.

  Bereken je hypotheek
 • Koopcontractbeoordeling bestaande bouw

  Laat je contract beoordelen door een jurist. Krijg duidelijkheid over jouw rechten en plichten.

  Naar de beoordeling
 • Koopwijzer

  Ben je van plan een huis te kopen? Ontvang informatie en handige tips in je mailbox.

  Schrijf je in
  man en vrouw voor koophuis

  Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

  Word lid

  voor {price} per jaar

  Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

  Tags

  KopenKopen-Bestaande bouwKopen-OriënterenStarter

  Ook interessant

  Hypotheek meenemenEerst kopen of eerst verkopen?

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

  Magazine

  Magazine
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube