Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackOriënteren en budgetteren

Wat doe je eerst: huis kopen of verkopen?

Je hebt een eigen woning maar wilt verhuizen. Verkoop je eerst je huidige huis of koop je eerst een nieuw huis? In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van beide opties op een rij.

kinderen op fiets door woonwijk

Eerst kopen

Heb je een specifieke woning op het oog die je wilt kopen? Dit kan een reden zijn om eerst te kopen, zodat het huis niet aan je neus voorbij gaat. Met een beetje geluk kan je de overdracht van beide woningen op elkaar afstemmen. Zo zit je niet met dubbele woonlasten.

Wat als je woning minder opbrengt?

Maar er zijn ook risico’s. Een daarvan is dat je huidige woning minder opbrengt dan je verwachtte. Heb je de overwaarde nodig voor het kopen van je nieuwe woning? Dan moet je een overbruggingskrediet afsluiten. De geldverstrekker gaat vaak uit van 90% van de getaxeerde waarde van je huidige woning. Levert de woning onvoldoende op om het overbruggingskrediet af te lossen? Dan moet je jouw nieuwe hypotheek verhogen of het overbruggingskrediet aflossen met eigen geld.

Mogelijk dubbele woonlasten

Een ander risico is dat het langer duurt dan je verwachtte om je oude huis te verkopen. Dan zit je tijdelijk met dubbele woonlasten. De hypotheeklasten van de oude woning en de nieuwe woning en vaak ook nog de hypotheekrente over het overbruggingskrediet.

Meeverhuizen lage hypotheekrente misschien niet mogelijk

Heb je nu een lage hypotheekrente? Dan wil je die natuurlijk meeverhuizen naar je volgende woning. Maar bij sommige geldverstrekkers kan je alleen je hypotheekrente meenemen als je eerst je oude huis verkoopt.

Eerst verkopen

Eerst je huidige huis verkopen heeft één groot voordeel: je weet precies wat je woning opbrengt. En dus is 100% duidelijk wat je financiële mogelijkheden zijn bij de aankoop van een nieuw huis. Ook fijn: je overwaarde is vaak meteen beschikbaar, waardoor je geen overbruggingskrediet hoeft af te sluiten.  

Een nadeel is dat je tijdelijk zónder huis zit als niet meteen lukt een andere woning te vinden. Je moet dan vervangende woonruimte regelen. En dus ook twee keer verhuizen.  

En heb je een specifieke woning op het oog die je wilt kopen? Dan is de kans groot dat deze weg is als je eerst je huidige huis verkoopt. Misschien kun je met de verkoper afspreken dat je het huis koopt met als voorbehoud dat jouw eigen huis binnen een bepaalde termijn is verkocht. Maar het is maar de vraag of hij daarmee akkoord gaat.  

Denk hieraan

Welke voor- en nadelen voor jou het zwaarste wegen, ligt aan jouw persoonlijke situatie. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Heb je al een specifiek huis op het oog dat je wilt kopen? 
 • Hoeveel financiële ruimte heb je? Hoe meer financiële ruimte, hoe minder erg het is als je huidige woning minder opbrengt of dat je tijdelijk met dubbele woonlasten zit. 
 • Hoe goed ligt je huidige woning in de markt? Hoe beter deze in de markt ligt, hoe groter de kans dat je deze snel kwijtraakt. En hoe kleiner de risico’s van eerst verkopen. 

Ga voordat je een besluit neemt sowieso eerst langs bij een hypotheekadviseur. Deze kan je vertellen wat je mogelijkheden zijn, wat je nieuwe maandlasten worden en welke stappen je kunt of moet nemen. Vervolgens kun je een weloverwogen keuze maken tussen eerst kopen of eerst verkopen.

Nog even dit...

 • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

 • Hulp bij (ver)koop van je woning

 • Wij komen op voor jouw belangen

Word lid

voor {price} per jaar

Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

Aan de slag

Doe je voordeel met deze diensten

 • Eigen Huis Hypotheekadvies

  Bij jou in de buurt of online. Onafhankelijk en betrouwbaar. Het eerste gesprek is gratis en vrijblijvend.

  Plan een afspraak
 • Tags

  HuiseigenaarKopenKopen-Oriënteren

  Ook interessant

  Checklist 'Een huis bezichtigen'Onze dienstenHypotheek berekenen

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

  Magazine

  Magazine
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube