Hypotheek zonder vast contract

Heb je geen vast contract? Of werk je als zzp’er? En ben je ook nog eens starter met minder eigen kapitaal? Dan is het lastiger om de financiering rond te krijgen, maar het kan wel. Erik Schipper, hypothecair planner via Vereniging Eigen Huis, legt uit hoe.

Een tijdelijk contract betekent niet dat je geen hypotheek kunt krijgen. Tip: vraag je werkgever om een intentieverklaring. Hierin geeft hij aan dat hij van plan is om je in vaste dienst te nemen. Tenminste, bij gelijkblijvende en ongewijzigde omstandigheden na afloop van jouw tijdelijke contract.

Intentieverklaring

Wanneer je zo’n intentieverklaring hebt, neemt de hypotheekverstrekker jouw volledige inkomen mee in de bepaling van je maximale hypotheek. Let erop dat veel geldverstrekkers tegenwoordig eisen dat je wel minimaal drie maanden in dienst bent bij je werkgever, voordat ze een intentieverklaring accepteren.

Tijdelijk contract of meerdere contracten?

Dan word je beoordeeld als flexwerker. De hypotheekverstrekker kijkt naar wat je gemiddeld in de laatste drie kalenderjaren hebt verdiend. Met een belangrijke uitzondering: als je in het laatste jaar minder hebt verdiend dan in de eerste twee jaar, dan gaat hij uit van het laatste bedrag.

Werk je als uitzendkracht?

Heb je een baan via een uitzendbureau? Speciaal voor flexwerkers bestaat er tegenwoordig een perspectiefverklaring. Dat is eigenlijk een verklaring van vertrouwen waarin een uitzendorganisatie aangeeft dat je goede kansen hebt op werk. Wat daarin meespeelt: je opleiding, werkervaring, competenties, functie, flexibiliteit, woon- en werkregio en de werkgelegenheid op de arbeidsmarkt.

De perspectiefverklaring begon als een proef van Vereniging Eigen Huis, Randstad en Obvion. Inmiddels komen ook uitzendkrachten van andere uitzendorganisaties in aanmerking. In het Register van De Stichting Perspectiefverklaring is te zien welke uitzendorganisaties een verklaring afgeven. Met een perspectiefverklaring kom je in aanmerking voor een hypotheek bij ABN AMRO, Aegon, Allianz, ASR WelThuis,  BLG Wonen, Florius, Hypotrust, ING, Obvion, Rabobank, Regiobank, Robuust Hypotheken, SNS, De Volksbank en Nationale Nederlanden, NIBC, Triodos en Vista.

ZZP'er en Nationale Hypotheek Garantie

Zzp’ers hebben nu meer mogelijkheden om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten. Voorheen moest je drie jaar actief zijn als zelfstandige, nu kun je met een inkomensverklaring al na twaalf maanden zelfstandigheid NHG krijgen. De inkomensverklaring geeft het toetsinkomen aan en kan gebruikt worden bij de hypotheekaanvraag.

Vraag om advies

De verschillende banken hanteren verschillende normen bij het toekennen van een hypotheek zonder vast inkomen. En de vraag wel of geen hypotheek is altijd afhankelijk van jouw persoonlijke situatie: van hoeveel je verdient, hoeveel spaargeld je hebt, de hoogte van de hypotheekrente en de waarde van een woning. Vraag daarom altijd om advies op maat bij een adviseur.

Wilt u dat een adviseur van Eigen Huis Hypotheekadvies contact met u opneemt? Vul dan ons contactformulier in, wij nemen dan binnen twee werkdagen contact met u op.

Neem contact op

Over de auteur

Erik Schipper is hypotheekadviseur via Vereniging Eigen Huis. 
Een tijdelijk contract betekent niet dat je geen hypotheek kunt krijgen. Tip: vraag je werkgever om een intentieverklaring. Hierin geeft hij aan dat hij van plan is om jou in vaste dienst te nemen. Tenminste, bij gelijkblijvende en ongewijzigde omstandigheden na afloop van jouw tijdelijke contract.
Erik Schipper

Ook interessant

NHG

NHG
Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? En wanneer kun je NHG aanvragen? Lees meer

E-book 'Budgetteren'

E-book 'Budgetteren'
Bij een koophuis hoort een financieel plaatje. Hoe je dit helder krijgt, lees je in ons e-book. Download ons e-book

Onze diensten

Onze diensten
Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze diensten

We zijn genomineerd voor website van het jaar. Stem je op ons?