Hypotheek zonder vast contract

Heb je geen vast contract? Of werk je als zzp’er? En ben je ook nog eens starter met minder eigen kapitaal? Dan is het lastiger om de financiering rond te krijgen, maar het kan wel. Wij leggen uit hoe.

Een tijdelijk contract betekent niet dat je geen hypotheek kunt krijgen. Zo kun je je werkgever om een intentieverklaring vragen. Hierin geeft hij aan dat hij van plan is om je in vaste dienst te nemen. Tenminste, bij gelijkblijvende en ongewijzigde omstandigheden na afloop van jouw tijdelijke contract.

Intentieverklaring

Wanneer je zo’n intentieverklaring hebt, neemt de hypotheekverstrekker vaak jouw volledige inkomen mee in de bepaling van je maximale hypotheek. Een intentieverklaring is géén juridische toezegging voor een vaste aanstelling.

Inkomensbepaling loondienst

Veel geldverstrekkers accepteren ook de inkomensbepaling loondienst, de werkgeversverklaring of jaaropgaven zijn dan niet meer nodig. Bespreek met de hypotheekadviseur of dit een optie is.

Tijdelijk contract of meerdere contracten?

Dan word je beoordeeld als flexwerker. De hypotheekverstrekker kijkt naar wat je gemiddeld in de laatste drie kalenderjaren hebt verdiend. Met een belangrijke uitzondering: als je in het laatste jaar minder hebt verdiend dan in de eerste twee jaar, dan gaat hij uit van het laatste bedrag.

Arbeidsmarktscan

Met een tijdelijk contract kun je ook de Arbeidsmarktscan aanvragen. Op basis van een aantal gegevens (opleidingsniveau, werkervaring, gedrag, motivatie, de regio, ontwikkelingen in de branche en werkloosheidscijfers) wordt een indicatie van de kansen op de arbeidsmarkt afgegeven. Het rapport dat uit deze tool komt, kun je gebruiken bij je hypotheekaanvraag.

Werk je als uitzendkracht?

Heb je een baan via een uitzendbureau? Speciaal voor flexwerkers bestaat er tegenwoordig een perspectiefverklaring. Dat is eigenlijk een verklaring van vertrouwen waarin een uitzendorganisatie aangeeft dat je goede kansen hebt op werk. Wat daarin meespeelt: je opleiding, werkervaring, competenties, functie, flexibiliteit, woon- en werkregio en de werkgelegenheid op de arbeidsmarkt.

De perspectiefverklaring begon als een proef van Vereniging Eigen Huis, Randstad en Obvion. Inmiddels komen ook uitzendkrachten van andere uitzendorganisaties in aanmerking. In het Register van De Stichting Perspectiefverklaring is te zien welke uitzendorganisaties een verklaring afgeven. Met een perspectiefverklaring kom je in aanmerking voor een hypotheek bij ABN AMRO, Aegon, Allianz, Argenta, ASR WelThuis,  BLG Wonen, Florius, HollandWoont, Hypotrust, ING, Obvion, Rabobank, Reaal, Regiobank, Robuust Hypotheken, SNS, De Volksbank en Nationale Nederlanden, NIBC, Triodos, Vista en Woonnu.

ZZP'er en Nationale Hypotheek Garantie

Zzp’ers hebben nu meer mogelijkheden om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten. Voorheen moest je drie jaar actief zijn als zelfstandige, nu kun je met een inkomensverklaring al na twaalf maanden zelfstandigheid NHG krijgen. De inkomensverklaring geeft het toetsinkomen aan en kan gebruikt worden bij de hypotheekaanvraag.

Vraag om advies

De verschillende banken hanteren verschillende normen bij het toekennen van een hypotheek zonder vast inkomen. En de vraag wel of geen hypotheek is altijd afhankelijk van jouw persoonlijke situatie: van hoeveel je verdient, hoeveel spaargeld je hebt, de hoogte van de hypotheekrente en de waarde van een woning. Vraag daarom altijd om advies op maat bij een adviseur.

Wil je dat een adviseur van Eigen Huis Hypotheekadvies contact met je opneemt? Vul dan ons contactformulier in, wij nemen dan binnen twee werkdagen contact met je op.

Neem contact op

Ook interessant

Hypotheek berekenen

Kom er snel en eenvoudig achter wat je kunt lenen voor de aankoop van een woning of maak een afspraak met een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Bereken je hypotheek

Huis kopen met financiële hulp

Kun je met je inkomen net niet genoeg lenen om jouw droomhuis te kopen? Misschien lukt dit dan wel met wat financiële hulp van ouders, overheid of de geldverstrekker. Lees meer

E-book 'Budgetteren'

Bij een koophuis hoort een financieel plaatje. Hoe je dit helder krijgt, lees je in ons e-book. Download ons e-book