Starters kopen later en groter

Welke keuzes maakt de gemiddelde starter op de Nederlandse woningmarkt? Het Kadaster zocht het uit over de periode 2006 tot 2016, in opdracht van Vereniging Eigen Huis. De 5 opvallendste resultaten op een rij.

Alleen of samen kopen?

Iets minder dan de helft (47 %) van de starters koopt de eerste woning alleen. 

Op welke leeftijd kopen starters een huis? 

Ruim driekwart van de starters is tussen de 20 en 35 jaar oud. De meeste starters zijn 26, maar de gemiddelde leeftijd ligt hoger (32 jaar). Dat komt doordat meer mensen pas op latere leeftijd een eerste woning kopen. Vergeleken met vóór de crisis (2008) is de leeftijd van de starter licht gestegen.

Hoe groot kopen starters? 

Starters kopen minder vaak appartementen en steeds vaker eengezinswoningen. Kocht 64 % van de starters vóór de crisis nog een eengezinswoning, in de periode 2014-2016 is dit percentage opgelopen naar 70 %. Hiermee hangt samen dat ook de gemiddelde oppervlakte van een koopwoning van starters is gestegen met 6 vierkante meter.

Waar kopen starters? 

Bijna 60 % van de starters koopt een woning in een (zeer) sterk stedelijk gebied. Vergeleken met voor de crisis is dit aandeel licht gedaald (62 %).  

Wat betalen starters voor een eerste koopwoning?

Gemiddeld € 193.000. Deze prijs is nagenoeg weer gelijk aan de gemiddelde prijs die starters vóór de crisis betaalden. Opvallend is dat grotere en duurdere woningen die door doorstromers worden gekocht, met een gemiddelde prijs van € 272.000, nog € 25.000 onder de gemiddelde prijs van vlak voor de crisis liggen.

Over de auteur

Maud Weide is beleidsadviseur woningmarkt bij Vereniging Eigen Huis.
Door de ontwikkelingen op de woningmarkt op de voet te volgen, kunnen we huizenbezitters sterker laten staan en in actie komen wanneer nodig. Dat maakt mijn werk ontzettend leuk en veelzijdig.
Maud Weide

Ook interessant

Huis kopen of huren?

Ga je een huis kopen of huren? 6 vragen die je helpen een weloverwogen keuze te maken. Kopen of huren

Huis kopen: gratis downloads

Hulp nodig bij het kopen van een huis? Met onze gratis e-books en checklists loodsen wij je door het koopproces. Overzicht downloads

Onze diensten

Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze diensten