Eigen Huis familiehypotheek

Als je een hypotheek gaat afsluiten, zijn ouders of andere familie niet de eerste geldverstrekkers aan wie je denkt. Terwijl het afsluiten van een lening binnen de familie veel voordelen heeft. Als er maar duidelijke afspraken worden gemaakt.

Je kunt een familiehypotheek zelf vastleggen bij een notaris. Word je liever deskundig begeleid door een hypotheekadviseur, dan is de Eigen Huis familiehypotheek van Vereniging Eigen Huis voor jou de juiste keus.

Wat is een familiehypotheek?

Een familiehypotheek is hetzelfde als een gewone hypotheek, alleen wordt (een deel van) het geld niet geleend van een bank maar van een familielid. Het onderpand van de lening is de woning. Onderling bepaal je zelf de voorwaarden van de lening, zoals het te lenen bedrag, de rente, de looptijd, de manier van aflossing etcetera. Deze voorwaarden leg je vervolgens vast bij de notaris. Voordeel is dat de geldgever en geldnemer uit één familie komen en op een heel andere manier afspraken kunnen maken over de hypotheeklening. Een nadeel is dat er weinig ondersteuning is bij het afsluiten en het beheren van de lening.

Eigen Huis familiehypotheek

De Eigen Huis familiehypotheek helpt bij alle stappen die moeten worden genomen bij het afsluiten van een financiering binnen de familie en zorgt ervoor dat alle afspraken duidelijk voor beide partijen worden vastgelegd. Wij werken hiervoor samen met Nationale Notaris.

De kosten bedragen € 199 inclusief btw voor het opmaken van een geldleningovereenkomst zonder hypothecaire inschrijving. Wij raden aan om deze geldlening ook hypothecair in te laten schrijven. De kosten hiervoor bedragen € 700 inclusief btw.

Advies

Banken vinden het belangrijk dat er advies wordt gegeven. Dit is uiteraard ook mogelijk en dit bestaat uit het volgende:

  • Inventarisatie (Wat wil je?)
  • Analyse (Wat is het gevolg van diverse scenario’s?)
  • Advies (Samenstelling familiehypotheek: wat kun je beste doen rekening houdend met de risico’s van overlijden, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en pensionering?)

Op die manier worden gemaakte afspraken niet vergeten, en zorg je ervoor dat afspraken in de familie- of vriendschappelijke sfeer zakelijk worden gehouden. Zo weet je zeker dat je alles verstandig hebt geregeld, of het nu gaat om een grote of een kleine lening.

Kosten Advies Eigen Huis familiehypotheek

De advieskosten voor een familiehypotheek bedragen  € 1.249. Dit bedrag is exclusief de notariskosten.

Wil je een familiehypotheek in combinatie met een andere hypotheekvorm afsluiten, dan zijn de advieskosten voor de familiehypotheek inbegrepen bij de kosten voor een regulier hypotheekadvies- en bemiddelingstraject. Hiervoor geldt een vanaf prijs van €1.899,-.

Interesse in de Eigen Huis familiehypotheek?

Naar verwachting is het vanaf eind oktober 2022 weer mogelijk om een Eigen Huis familiehypotheek af te sluiten.

Meer informatie