Inkomsten en uitgaven

Wilt u een hypotheek om uw eigen woning te financieren? Wat u dan maximaal kunt lenen, hangt voor een belangrijk deel af van uw inkomen nu en in de toekomst. Naast de woningwaarde en uw inkomen spelen financiële verplichtingen - uw uitgaven - een rol bij wat u maximaal kunt lenen.

Bereken hoeveel u maximaal kunt lenen

Vaste baan of tijdelijk contract

Heeft u een vaste baan of een tijdelijke baan met een intentieverklaring, waarin uw werkgever aangeeft dat u in de toekomst waarschijnlijk een vast dienstverband krijgt? Dan wil de geldverstrekker weten wat uw bruto jaarinkomen is, inclusief vakantiegeld. Andere structurele inkomsten kunt u hierbij optellen, mits u hiervoor een verklaring van uw werkgever kunt krijgen.

Ik heb een tijdelijk contract
Ik werk via een detacherings- of uitzendbureau
Ik ben zzp'er

Inkomensbepaling loondienst

Veel geldverstrekkers accepteren ook de inkomensbepaling loondienst, de werkgeversverklaring is dan niet meer nodig. Bespreek met de hypotheekadviseur of dit een optie is.

Pensioen en overlijdensrisicoverzekering

Wanneer u al gepensioneerd bent, zal de geldverstrekker voor het bepalen van de hoogte van uw hypotheek rekening houden met uw AOW, werkgeverspensioen en/of vrijwillig opgebouwd pensioen. Bent u nog niet gepensioneerd, dan zal elke geldverstrekker willen weten of de hypotheeklasten ook na het bereiken van de pensioenleeftijd nog verantwoord zijn. De geldverstrekkers hanteren meestal de regel dat het pensioeninkomen moet worden aangetoond als iemand binnen tien jaar de AOW-leeftijd bereikt. 

Uw inkomen bij pensionering zal lager zijn dan uw huidige inkomen. Hierdoor zal de maximale hypotheek ook lager zijn. Of u moet verplicht versneld aflossen. Het Uniform Pensioen Overzicht (UPO) geeft de geldverstrekker inzicht in uw pensioeninkomen. Kijk op mijnpensioenoverzicht.nl, om te zien hoe hoog uw opgebouwde pensioen nu is.

Het kan verstandig zijn een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Hiermee kan de hypotheek geheel of gedeeltelijk worden afgelost, als een van u beiden komt te overlijden. De partner blijft dan niet achter met een hoge hypotheekschuld. 

Uitgaven

Als u een hypotheek aanvraagt, controleert de geldverstrekker via het Bureau Krediet Registratie (BKR) of u andere leningen of betalingsachterstanden heeft. In uw BKR-registratie staan niet alleen uw persoonlijke leningen en doorlopend krediet, maar ook:

  • of u met uw bank heeft afgesproken dat u 'rood' mag staan op uw bankrekening
  • alle soorten creditcards (soms ook tankpasjes en winkelcards)
  • gespreide betalingen, bijvoorbeeld bij een postorderbedrijf
  • als u een auto huurt via een private lease-contract

Een geldverstrekker kijkt bij het BKR niet alleen naar uw huidige situatie, maar kan ook uw leengedrag in de afgelopen vijf jaar grotendeels inzien. Heeft u bijvoorbeeld in het verleden (langer dan 90 dagen) een betalingsachterstand gehad op uw hypotheek, dan is dit ook opgenomen in het register. Vraag uw eigen BKR-registratie op via uw bank of bij het BKR. 

Studieschuld

Een studieschuld beïnvloedt het bedrag dat u mag lenen voor de aankoop van een woning. Deze schuld wordt niet gemeld bij het BKR. U bent wel verplicht de studieschuld te melden bij een hypotheekaanvraag.

Alimentatie

Eventuele alimentatie voor uw ex-partner heeft ook invloed op de hoogte van de hypotheek. Deze kosten worden in mindering gebracht op uw vaste inkomen. Alimentatie voor uw kinderen heeft geen invloed op wat u maximaal kunt lenen. 

Tijdelijk contract

Tijdelijk contract
Voor werknemers met een tijdelijk contract is het mogelijk een hypotheek te krijgen. Maar daarvoor gelden wel voorwaarden. Lees meerkeyboard_arrow_right

Flexwerker en hypotheken

Flexwerker en hypotheken
Voor flexwerkers, die gedetacheerd zijn door een uitzendbureau, is het mogelijk om een hypotheek te krijgen. Daarvoor gelden wel voorwaarden. Lees meerkeyboard_arrow_right

Zzp-er

Zzp-er
Als zzp’er kunt u een hypotheek krijgen, maar daarvoor gelden wel voorwaarden. Lees meerkeyboard_arrow_right

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
Kom er snel en eenvoudig achter wat je kunt lenen voor de aankoop van een woning of maak een afspraak met een onafhankelijke hypotheekadviseur via Vereniging Eigen Huis.  Bereken maximale hypotheekkeyboard_arrow_right