Second opinion nodig?
De hypotheekadviseurs via Eigen Huis Hypotheekadvies helpen je graag!
Maak een afspraakDe wijze waarop de geldverstrekker jou deze informatie aanbiedt, moet voldoen aan een aantal gedragsregels en kwaliteitseisen, vastgelegd in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen en de Wet op het financieel toezicht (Wft).
Toch blijft een hypotheekofferte een lastig leesbaar document, met veel moeilijke begrippen. Raadpleeg daarom onze Begrippenlijst Hypotheekofferte (pdf).
Nadat je hebt besloten welke hypotheek je wilt, vraag jij of je hypotheekadviseur een offerte aan bij de geldverstrekker. In veel gevallen ontvang je eerst een renteaanbod. Door ondertekening van deze verklaring kun je de rente vastzetten.
Na het aanleveren van alle gevraagde documenten, denk bijvoorbeeld aan salarisstroken, werkgeversverklaring, taxatierapport en koopovereenkomst, ontvang je na acceptatie van deze stukken de bindende hypotheekofferte en bijbehorende stukken. De eerste 14 dagen mag de geldverstrekker de offerte niet intrekken of wijzigen. Je adviseur neemt de offerte met je door en vult deze waar nodig samen met je in. Klopt de informatie en ben je akkoord met de voorwaarden? Dan kun je ondertekenen.
Op een hypotheekofferte staan twee data: de offertedatum en de uiterste passeerdatum. De offertedatum geeft aan tot wanneer het aanbod geldig is. Voor deze datum moet je tekenen en de offerte terugsturen naar de geldverstrekker. De offerte is vervolgens, afhankelijk van de geldverstrekker, twee tot negen maanden geldig tot de passeerdatum aanbreekt. Voor deze datum moet je naar de notaris om de hypotheekakte te tekenen. Anders vervalt de offerte.
Hypotheekofferte ontvangen? Met het European Standard Information Sheet (ESIS) is het mogelijk om de kosten van verschillende geldverstrekkers te vergelijken. De bank moet dit document uiterlijk bij de bindende offerte aan de klant geven. Het ESIS maakt de kosten van verschillende aanbieders beter vergelijkbaar, ook internationaal.
Je kunt een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Hiermee heeft je geldverstrekker de zekerheid dat je hypotheekschuld wordt terugbetaald als je door omstandigheden de hypotheek niet meer kunt opbrengen. Wanneer kom je in aanmerking voor NHG?
Wanneer kom je in aanmerking voor NHG?
Koop je een bestaande woning, dan verlangt de verkoper vaak 10 % van de koopsom. Je kunt dit bedrag zelf storten op de rekening van de notaris of een bankgarantie regelen via je hypotheekadviseur. Een bankgarantie is een verklaring waarin een bank belooft om de 10 % van de koopsom aan de verkoper te betalen als de koop niet doorgaat. In veel gevallen kun je dit regelen met de geldverstrekker waar ook de hypotheek wordt aangevraagd. Kan dit niet, dan zijn er mogelijkheden om een losse bankgarantie te sluiten. Overleg dit met je hypotheekadviseur.