Hypotheken vergelijken

Wie een hypotheek vergelijkt, moet niet alleen kijken naar de maandlasten, maar ook naar de voorwaarden van de hypotheek. Let dus niet alleen op de hoogte van bijvoorbeeld de hypotheekrente, maar ook op de mogelijkheden om de hypotheek mee te nemen bij verhuizing.

Selectie op maandlasten

Om maandlasten te vergelijken, is het belangrijk de uitgangspunten gelijk te houden bij iedere hypotheekberekening die je maakt (of laat maken door je hypotheekadviseur). Alleen zo kun je de netto maandlasten van verschillende aanbiedingen met elkaar vergelijken.

De netto maandlast van een hypotheek wordt bepaald door de:

Selectie op voorwaarden

Een hypotheek sluit je veelal voor langere tijd af. In de tussentijd kan je situatie veranderen. Goede voorwaarden zijn juist dan belangrijk. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • Verhuiscondities
  • Extra geld opnemen via de hypotheek
  • Vervroegd aflossen
  • Automatisch aanpassen van de risicoklasse

Hypotheekvoorwaarden

Hypotheek met of zonder NHG

Ga je voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) of kies je voor een hypotheek zonder NHG? Wanneer je een woning koopt in 2021 met een woningwaarde van maximaal € 325.000 kun je kiezen om een hypotheek met NHG te sluiten. Dit kost 0,7 % over de totale hypotheeksom. Hier krijg je een lage NHG-rente voor terug en bovendien is NHG een vangnet. De hypotheekverstrekker krijgt namelijk de garantie dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald als jij dat niet meer kunt doen. Bijvoorbeeld wanneer je gaat scheiden, arbeidsongeschikt raakt, je partner overlijdt of bij werkloosheid.

Behoefte aan deskundig hypotheekadvies?

De onafhankelijke hypotheekadviseurs van Vereniging Eigen Huis kijken naar zowel je maandlasten als je voorwaarden, zodat je zeker weet dat je de hypotheek krijgt die het beste bij jou past voor nu en in de toekomst.

Maak een afspraak