Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Daalt mijn hypotheekrente als ik een extra aflossing doe?

De geldverstrekker kijkt voor het bepalen van je rente naar de verhouding tussen de van het huis en de hoogte van je hypotheek. Heb je veel , dan betaal je een lager rentepercentage dan wanneer je weinig of geen overwaarde hebt. Door een extra aflossing wordt de overwaarde meestal groter, waardoor je in een lagere terecht kunt komen. Dit kan ook als je huis inmiddels meer waard geworden is. 

Veel geldverstrekkers passen de rente op verzoek direct aan. Een groeiend aantal geldverstrekkers past de rente bij aflossing automatisch aan. Bij een tussentijdse aanpassing kijkt de geldverstrekker naar de risicoklassen die gebruikt werden toen de lopende rente werd vastgezet. Aan de hand hiervan wordt bekeken of de rente naar beneden kan. 

Voor hypotheken met geldt meestal één rentetarief. Extra aflossen of een gestegen woningwaarde maakt dan geen verschil. Je rente blijft ongewijzigid. 

Aandachtspunten

  • Past de geldverstrekker niet automatisch de rente aan? Neem dan zelf op tijd contact op met de geldverstrekker of adviseur. De rente wordt namelijk nooit met terugwerkende kracht aangepast.   
  • Een aantal geldverstrekkers houdt ook rekening met  de opgebouwde waarde van de spaarhypotheek. Bij een renteherziening kun je dan in aanmerking komen voor een lagere rente. Vraag hiernaar bij je hypotheekadviseur. 

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube