Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Wat gebeurt er als mijn rentevastperiode afloopt?

Als de  van de hypotheek afloopt, krijg je van de geldverstrekker een nieuw rentevoorstel. Hij moet dit voorstel tenminste 3 maanden voordat de periode afloopt toesturen. Je maakt dan een keuze hoe je verder wilt met de hypotheek: een nieuwe rente kiezen, oversluiten bij een nieuwe geldverstrekker of aflossen. Vraag je hypotheekadviseur of hij de mogelijkheden voor je kan vergelijken. Dit is ook een goed moment om te bekijken of de hypotheekvorm nog bij je past. 

Let op de geldigheidsduur van het nieuwe rentevoorstel. Reageer op tijd. De geldverstrekker zet anders de rente weer vast voor hetzelfde aantal jaren als je had.

Nieuwe rente kiezen

In het rentevoorstel laat de geldverstrekker de actuele rente zien voor verschillende rentevastperiodes. Je kunt zonder bijkomende kosten een keuze maken. De geldverstrekker stuurt jou een bevestiging van de nieuwe renteafspraak. Voordat je deze keuze maakt is het aan te raden om te bekijken of je ergens anders misschien voordeliger uit bent.    

Oversluiten

Je kunt ook kiezen om de  hypotheek over te sluiten naar een nieuwe geldverstrekker. Oversluiten kost tijd. Daarom is het belangrijk dat je direct na ontvangst van het rentevoorstel aan de slag gaat. Dan is er voldoende tijd om de zaken te regelen. Ga je oversluiten? Let dan niet alleen op de rente maar ook op de hypotheekvoorwaarden van de nieuwe geldverstrekker. Vraag de hypotheekadviseur te beoordelen of de voorwaarden passen bij jouw situatie en wensen. Een belangrijke voorwaarde kan bijvoorbeeld zijn dat je de rente kunt meenemen als je gaat verhuizen naar een volgende koopwoning. Aan oversluiten zijn kosten verbonden. 

Aflossen

Heb je geld over? Het einde van de rentevastperiode is het moment dat je de hypotheek zonder boeterente helemaal of gedeeltelijk kunt aflossen.

Aandachtspunten

  • Vraag bij een  ook naar het nieuwe premie- of inlegbedrag voordat je een rente kiest. Deze bedragen staan meestal niet in het rentevoorstel.
  • In het rentevoorstel staat hoe de geldverstrekker omgaat met een eventuele renteverlaging voor de ingangsdatum van de nieuwe renteperiode. 
  • Is je  woning meer waard dan de geldverstrekker aanneemt? Of heb je in de afgelopen tijd veel afgelost op de hypotheek? Dan kun je misschien een lagere rente krijgen dan in het rentevoorstel staat. Spreek hierover met je hypotheekadviseur of geldverstrekker. 

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube