Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Hoe werkt een overbruggingskrediet ?

Je hebt een overbruggingskrediet nodig als de oude woning nog niet is verkocht en je de  al wel nodig hebt voor de koop van een nieuwe woning. Tenzij je hiervoor spaargeld kunt gebruiken.    

Hoogte

De geldverstrekker bepaalt hoe hoog het krediet maximaal kan zijn. De verwachte overwaarde en de prijs van de nieuwe woning zijn daarbij belangrijk. Het overbruggingskrediet is meestal lager dan de overwaarde die je verwacht. De geldverstrekker houdt namelijk rekening met een tegenvallende verkoopprijs.

Rente en kosten

Je krijgt te maken met extra lasten. Je betaalt namelijk voor de hypotheken op de oude woning en op de nieuwe woning en voor het overbruggingskrediet. De geldverstrekker beoordeelt of je hiervoor voldoende inkomen of vermogen hebt. Je betaalt geen vast rentepercentage maar een variabele rente.  De rente voor een overbruggingskrediet is meestal aftrekbaar. Voor het afsluiten van een overbruggingskrediet betaal je advieskosten en vaak ook notaris- en taxatiekosten.

Looptijd en aflossing

De looptijd van een overbruggingskrediet varieert van 6 maanden tot 2 jaar. Als je de oude woning verkoopt, moet je het overbruggingskrediet direct aflossen. Door de variabele rente mag je het krediet op elk moment zonder kosten aflossen.

Aandachtspunten

 • Sommige geldverstrekkers eisen dat je de woning direct te koop zet. 
 • De geldverstrekker vraagt meestal een taxatierapport van de huidige en de nieuwe woning. Spreek de taxatievoorwaarden door met je adviseur of geldverstrekker voordat je opdracht voor een taxatie geeft, om zo eventuele extra kosten te voorkomen. Misschien is een voldoende. 
 • Is er al een voorlopig koopcontract dan gaan bijna alle geldverstrekkers uit van deze verkoopprijs voor het bepalen van de overwaarde. De ontbindende voorwaarden moeten dan wel zijn verlopen. 
 • Meestal vestigt de geldverstrekker een  op de huidige woning. De notariskosten zijn voor jouw rekening. 
 • Wil je alleen een overbruggingskrediet en heb je geen nieuwe hypotheek nodig? Geldverstrekkers doen dat niet altijd of stellen extra voorwaarden. Bijvoorbeeld dat je voor een deel toch een vaste hypotheek moet sluiten. Ook al heb je deze uiteindelijk niet nodig. Let er dan op dat je de hypotheek zo snel mogelijk en zonder extra kosten kunt aflossen als de oude woning verkocht is. Dat kan bijvoorbeeld als je kiest voor een variabele rente of voor een zo kort mogelijke renteperiode.
 • Heb je aan het eind van de looptijd van het krediet de oude woning nog niet verkocht? Vraag dan op tijd een verlenging aan. Het is niet altijd zeker dat de geldverstrekker het krediet verlengt. 

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube