Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Hoe wordt vruchtgebruik en bloot eigendom van een woning gewaardeerd?

Heb je het recht van  gevestigd of het verkregen na overlijden van de eigenaar? Of heb je het recht van vruchtgebruik of blote eigendom verkregen tijdens het leven van de persoon die de woning heeft verkocht?

Vruchtgebruik verkregen na overlijden van de eigenaar

Erf je het vruchtgebruik van de woning, bijvoorbeeld via een vruchtgebruiktestament? En blijf je in de woning wonen? Dan is de eigenwoningregeling van toepassing. Je moet het  opgeven in  en je mag de betaalde hypotheekrente aftrekken.

De langstlevende ouder hoeft de waarde van het vruchtgebruik niet op te geven in box 3 en de kinderen hoeven in box 3 de waarde van de blote eigendom niet op te geven.

Vruchtgebruik tijdens leven overgedragen gekregen

De waarde van de blote eigendom is altijd gelijk aan de  min de waarde van het vruchtgebruik. De waarde van het vruchtgebruik wordt berekend volgens een vaste methode. Om de waarde van het vruchtgebruik te bepalen gebruik je de WOZ-waarde van de woning op 1 januari van het jaar waarin je aangifte doet.

De Belastingdienst belast de waarde van zowel het recht van vruchtgebruik als de waarde van de blote-eigendom in box 3. De manier van berekenen is afhankelijk van hoe de duur van het vruchtgebruik is geregeld. Hoe je het vruchtgebruik en bloot-eigendom in je eigen situatie moet berekenen kun je zien in de toelichting op de (online-)aangifte.

Over het vermogen, inclusief het bloot eigendom of het vruchtgebruik, wordt in  een opbrengst vastgesteld. Het percentage van de vastgestelde opbrengst is afhankelijk van de grootte van jouw vermogen in box 3. 

Aandachtspunten

  • De WOZ-waarde van de woning verandert jaarlijks. Deze kan stijgen of dalen. Hierdoor wijzigt dus ook jaarlijks de verschuldigde vermogensrendementsheffing.
  • Hoe ouder de ouders worden hoe lager de leeftijdsafhankelijke factor wordt. Hierdoor neemt de waarde van het vruchtgebruik af en de waarde van de bloot eigendom toe. De kinderen gaan daardoor steeds meer belasting in box 3 betalen.

Hoe nu verder

  • Berekening vruchtgebruik en bloot-eigendom (Belastingdienst)
  • Het boxenstelsel (pdf)

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

ehm-november-2023

ehm-november-2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube