Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Hoe voorkom ik dat mijn kinderen (te)veel erfbelasting moeten betalen, als zij mijn woning erven?

Er zijn verschillende manieren om je vermogen gedurende het leven te verlagen, zodat je kinderen minder erfbelasting betalen. Raadpleeg voor een advies op maat een notaris of financieel planner. Hieronder bespreken we twee mogelijkheden. 

Schenken op papier

Je schenkt als ouder een bedrag aan het kind en leent dit vervolgens terug. Dit wordt ook wel schulderkenning genoemd. De kinderen hebben dan een vordering op jou, die pas opeisbaar is bij je overlijden.

Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. 

 • Rente
  Je moet jaarlijks 6 % rente betalen over het aan de kinderen schuldig erkende bedrag. Doe je dat niet, dan draait de Belastingdienst de schenking terug en telt deze op bij de nalatenschap. De verstreken rentetermijnen moeten uiterlijk zijn betaald bij overlijden van de schenker. 
 • Vastleggen
  Het is essentieel om de schenking notarieel vast te leggen. Doe je dat niet, dan telt de Belastingdienst de schenking bij de nalatenschap op. Houd er ook rekening mee dat schenkingen binnen 180 dagen voor het overlijden eveneens bij de nalatenschap worden opgeteld. De schenker moet in persoon, op het kantoor van de notaris, de schenking doen. Een volmacht is dus niet voldoende. Ook hierbij geldt dat de schenking anders op het moment van overlijden komt te vervallen en de nalatenschap wordt verhoogd met de vervallen schenking.
 • Box 3
  Het kind heeft een vordering op je. En jij hebt een schuld aan je kind(eren). Jouw kind moet die vordering in box 3 aangeven en jij moet de schuld eveneens in box 3 aangeven. Bij jou komt het rendement op de schuld in mindering op het rendement op het vermogen. Bij je kinderen verhoogt de vordering het (rendement op het) vermogen in box 3.
 • Buffer
  Schenk niet je hele vermogen op papier, maar houd een buffer aan voor financiële tegenvallers. Later weer terugschenken kan fiscaal nadelig zijn.

Belastingvrij schenken

Vaak is het fiscaal gunstiger om tijdens leven vermogen over te dragen door gebruik te maken van de wettelijke schenkvrijstellingen. Ook betaal je door spreiding van schenkingen vaak een lager tarief dan wanneer in één keer een fors bedrag wordt geërfd.

Aandachtspunten

 • Overgangsregeling
  Voor schenkingen op papier van vóór 2010 geldt een overgangsregeling. Was de rente zakelijk op het moment van het ontstaan van de schulderkenning (dus een percentage dat onafhankelijke partijen aan elkaar in rekening brengen), dan mag het rentepercentage afwijken van 6 %. Is er in de akte echter een mogelijkheid tot aanpassing van de rente opgenomen, dan moet de rente na 2010 zijn aangepast en op 6 % worden vastgesteld. 
 • Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde
  Wanneer kinderen de woning erven is er een vrij eenvoudige mogelijkheid om te voorkomen dat de erfbelasting te hoog wordt vastgesteld. Dat kan via de . De WOZ-waarde van de geërfde woning wordt gebruikt om de erfbelasting te bepalen. Als erfgenaam kunnen de kinderen bezwaar maken tegen een  te hoge WOZ-waarde. Op die manier kunnen zij de waarde van de woning en dus de erfbelasting mogelijk verminderen.

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube