Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Wat zijn de gevolgen als ik tijdens leven het eigendom van de woning aan mijn kind overdraag?

Draag je de woning over aan je kinderen wanneer je in leven bent, dan is de waarde van het  bij jou als ouder in  belast. Bij je kind is de waarde van het in box 3 belast. Zowel jijzelf als je kind kan de betaalde hypotheekrente niet aftrekken.

Kom je te overlijden, dan gebeurt het volgende:

  • De waarde van de woning op het moment van overlijden valt helemaal in de nalatenschap.
  • Deze waarde mag je kind verminderen met het bedrag dat het voor de woning betaalde. Inclusief de bij die koop betaalde .
  • Je kind mag dit toen betaalde bedrag vermeerderen met 6 % enkelvoudige rente, dus geen rente op rente. 

Tot 2010

In het verleden was de constructie voor de  aantrekkelijk omdat de waardestijging tussen koop door het kind en het moment van overlijden van de ouder(s) onbelast was. Met ingang van 2010 is dat niet meer het geval. Voor 2010 droegen ouders daarom de woning al tijdens hun leven over aan hun kinderen om erfbelasting te besparen. Ze bleven wel nog zelf in de woning wonen en kregen het recht van vruchtgebruik. Het kind werd bloot eigenaar. De kinderen hadden wel het eigendom van de woning, maar de ouders hadden het genot daarvan. 

Na overlijden van de ouders kregen de kinderen automatisch het vol eigendom. Omdat de waardestijging tussen overdracht en overlijden van de ouders onbelast bleef, was de waarde van de nalatenschap kleiner en hoefden de kinderen minder erfbelasting te betalen.

Aandachtspunten

  • Is de woning voor 2010 overgedragen aan de kinderen, dan geldt overgangsrecht. De Belastingdienst neemt de waardestijging van de woning tot 2010 dan niet mee in de nalatenschap. Alleen de waardestijging na die datum telt mee. 
  • Je kunt ook de woning verkopen aan de kinderen en vervolgens van hen terughuren in plaats van een vruchtgebruikconstructie. In dat geval telt de waardestijging van de woning niet mee in de erfbelasting. De huur moet dan wel minimaal 6 % van de zijn.
  • Huurde je de woning al vóór 1 januari 2010 van de kinderen, dan geldt een goedkeuringsregeling (4 april 2012/ Nr. BLKB2012/103M). De huur mag dan minder zijn dan 6 % van de WOZ-waarde van de woning. De goedkeuring geldt onder de voorwaarde dat huurder en verhuurder toen de huur startte in redelijkheid mochten aannemen dat de huurprijs zakelijk was. Daarnaast moet de bij overdracht vastgestelde huurprijs jaarlijks zijn aangepast. Dat is het geval als de huur jaarlijks is geïndexeerd aan de algemene huuraanpassingen voor woningen.

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube