Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Hoeveel huur moet ik vragen als ik een woning aan mijn kind verhuur?

Je bent vrij om te bepalen hoeveel huur je vraagt aan je kind. De hoogte van de huur in verhouding tot de waarde van de woning is wel bepalend voor het percentage van de WOZ-waarde dat je opgeeft in de belastingaangifte. 

Te lage huur

Wanneer je bewust een te lage huur vraagt aan je kind, dan is er gedeeltelijk sprake van een schenking. Tot een bedrag van € 6.035 (2023) kun je jaarlijks belastingvrij schenken. Dit bedrag geldt per kind. 

Een te lage huurprijs heeft ook gevolgen voor de waardering van de woning in . Bij de waardering van een permanent verhuurde woning maak je gebruik van de . Vraag je een te lage huurprijs aan je kind, dan ben je altijd verplicht om de volledige  van de woning aan te geven.

Geen huur

Betaalt je kind helemaal geen huur, maar gebruikt hij of zij de woning wel? Dan ziet de Belastingdienst dat als een schenking. De Belastingdienst stelt de hoogte van de schenking op 6 % van de WOZ-waarde. Je kind betaalt dan schenkbelasting voorzover dit bedrag boven de schenkingsvrijstelling uitkomt. 

Zakelijke huur

Wil je voorkomen dat er sprake is van een schenking, vraag dan een zakelijke huur. Zo compenseer je ook de rentelasten als je voor de woning een lening bent aangegaan. 

Inkomstenbelasting

Ben je een lening aangegaan voor de aanschaf van de woning die je aan het kind hebt verhuurd? Dan is de rente over die lening niet aftrekbaar in box 1. Wel geef je de lening als schuld op in box 3. 

De huurinkomsten uit een tweede woning worden niet belast en hoef je dus niet op te geven voor de inkomstenbelasting. Dat komt omdat de tweede woning in box 3 valt en de WOZ-waarde van deze woning al wordt belast. 

Hoe nu verder

  • Hulp van ouders: hoe je je kind kunt helpen bij de koop van een woning (pdf)
  • Wanneer is huurtoeslag mogelijk en maak een proefberekening

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube