Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Welke rol kunnen mijn ouders spelen bij de financiering van mijn woning?

Ouders hebben een aantal mogelijkheden om hun kinderen te helpen bij de financiering van een woning, zoals schenken, lenen of borg staan. 

Schenken

Je ouders schenken je een bedrag waardoor je minder of geen hypotheek nodig hebt. Als je aan de voorwaarden voldoet kunnen je ouders  belastingvrij schenken.

Lenen

Ze lenen je geld zodat je minder of geen hypotheek van de bank nodig hebt. Let op: er kan een knelpunt ontstaan als je deels bij je ouders wilt lenen en deels bij de bank. Bij het bepalen van de maximale hypotheek houdt de bank namelijk ook rekening met je verplichtingen aan je ouders. Dit kan betekenen dat je bij de bank minder kunt lenen dan je nodig hebt, waardoor de aankoop toch niet lukt.  

Borg staan

Je ouders worden mede  voor de hypotheek. Het is wel de vraag of de geldverstrekker hieraan wil meewerken. Jouw inkomen moet in elk geval binnen een paar jaar aantoonbaar voldoende zijn om zelf de hypotheek op te brengen. 

Aandachtspunten

  • Als de ouders hoofdelijk aansprakelijk worden, gaan zij een verplichting aan. Hun eigen financieringsmogelijkheden worden hierdoor beperkt. Het is geen formaliteit: betaal je de hypotheek niet, dan klopt de geldverstrekker voor betaling aan bij je ouders. 

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube