Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Kan ik de hypotheek na scheiding zonder veranderingen overnemen?

Nee, je kunt het hypotheekdeel van de ex-partner niet zonder fiscale gevolgen overnemen. Wil je de hypotheekrente over dit deel aftrekken, dan ben je verplicht om dit deel in maximaal 360 maanden volledig en minimaal af te lossen. Hiervoor moet je een nieuwe lening afsluiten.

Op je eigen hypotheekdeel ben je voor het behoud van hypotheekrenteaftrek niet verplicht om af te lossen, als je dat hypotheekdeel voor 1 januari 2013 hebt afgesloten en daarmee beroep kunt doen op het .

Hypotheekadvies 

Je moet voor de uitkoop van de ex-partner langs een hypotheekadviseur en de notaris. Het eigendomsdeel van je ex-partner moet aan jou worden overgedragen en ingeschreven worden in het . Onderzoek samen met de hypotheekadviseur hoe je het extra hypotheekdeel het beste kunt financieren. De notaris schrijft deze hypotheek ook in bij het Kadaster. Het is mogelijk dat de bank eist dat de woning vooraf wordt getaxeerd.

Aandachtspunten

  • Als je bij de uitkoop van je partner de eventuele overwaarde vergoedt en een financiering aangaat om die uitkoop te betalen, dan moet je die financiering ook minimaal annuïtair aflossen om recht te krijgen op hypotheekrenteaftrek.
  • Als je de woning hebt verlaten maar nog wel mede-eigenaar bent, kun je nog gedurende 2 jaar na het verlaten van de woning onder  voorwaarden de rente aftrekken.
  • Blijf je in de woning achter en ben je mede-eigenaar, maar heb je je ex-partner nog niet uitgekocht, dan kun je de  hypotheekrente over jouw gedeelte toch aftrekken.
  • Je kunt in het jaar dat je gescheiden gaat leven nog kiezen voor . Het voordeel daarvan is dat je daarmee het saldo van het  en de aftrekbare hypotheekrente optimaal kunt verdelen en zo het meeste fiscale voordeel behaalt.

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube