Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Kan ik de hypotheekrente aftrekken als ik na de scheiding in de woning blijf wonen?

Ja, je kunt de rente en de betaalde aftrekken, maar alleen voor zover je (mede-)eigenaar en (mede-)schuldenaar bent.

Deels eigenaar

Ben je in  getrouwd? Dan mag je de rente voor 50 % aftrekken. Dit kan zolang de woning nog niet helemaal van jou is.  

Betaal je alle rente over de hele ? Ook dan blijft toch maar 50 % aftrekbaar. Voor de andere helft die je betaalt, ontstaat een vordering op je ex-partner. Dit deel is bij jou niet aftrekbaar. Soms is de rente wél aftrekbaar wanneer jullie de afspraak maken dat je al wel alle kosten betaalt en de lasten draagt en de waardeverandering jou al volledig aangaat. In dat geval ben je economisch (maar nog geen juridisch) eigenaar. Het is aan te raden dit soort afspraken te maken na fiscaal advies of na het te hebben voorgelegd aan de Belastingdienst.

Volledig eigenaar 

Ben je in de tussentijd alleen eigenaar geworden van de woning? De hypotheekrente over de is dan helemaal aftrekbaar. De lening, die je afgesloten hebt om het gedeelte van je ex-partner over te nemen, moet je wel minimaal  aflossen binnen 360 maanden. Ook als je je ex-partner compenseert voor de overwaarde en je daarvoor een lening afsluit moet deze minimaal annuïtair wordt afgelost.

Aandachtspunten

  • In het jaar van de scheiding kunnen jullie nog kiezen voor het . Het voordeel van het hele jaar fiscaal partner zijn is dat je het saldo van het  en de aftrekbare hypotheekrente zo gunstig mogelijk kunt verdelen. Hierdoor krijg je het meeste fiscale voordeel. Zolang de woning van jullie beiden is, moet je de helft van het eigenwoningforfait in de aangifte aangeven bij de eigenwoningvraag. Daarna trek je de betaalde rente over jouw aandeel in de schuld hiervan af. Hebben jullie afgesproken, bijvoorbeeld in een convenant, dat je het genot van de andere helft van de woning blijft houden, geef dan de helft van het eigenwoningforfait als ontvangen alimentatie op. 

Hoe nu verder

  • Uit elkaar en een eigen huis (pdf)
  • De Belastingwijzer (pdf)
  • Het echtscheidingsconvenant en de eigen woning (Belastingdienst)

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube