Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Ik heb de woning gekocht voor ons huwelijk, van wie is de woning als we gaan scheiden?

Overal waar in deze tekst huwelijk of huwelijkse voorwaarden staat, kun je ook lezen geregistreerd partnerschap of partnerschapsvoorwaarden. 

Van wie de woning na het huwelijk wordt, is afhankelijk van de afspraken die je hebt gemaakt vóór je trouwen en op welke manier je bent getrouwd. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd of op huwelijkse voorwaarden?

Gemeenschap van goederen

Regel je zelf niets, dan was tot 2018 het wettelijk uitgangspunt de algehele gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat het vermogen van beide partners volledig samenvloeit tot één vermogen. De woning valt dan altijd in de huwelijksgemeenschap. De woning wordt dus van jullie beiden. Dit is ook het uitgangspunt wanneer jullie gaan scheiden.

Vanaf 2018 geldt wettelijk de beperkte gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat het vermogen van voor het huwelijk privé blijft. Vermogen dat voor het huwelijk gemeenschappelijk was, blijft na het huwelijk gemeenschappelijk. Dit is in de verhouding 50-50. Dat geldt ook voor schulden die met dit vermogen te maken hebben. Zijn dus het huis en de hypotheek voor het huwelijk gezamenlijk eigendom, dan wordt dit gemeenschappelijk na het huwelijk. Is het huis voor het huwelijk gezamenlijk eigendom, maar de schuld niet, dan wordt ook de schuld na het huwelijk gezamenlijk. Zijn woning en schuld voor het huwelijk volledig van één van jullie beiden, dan blijft dat ook na het huwelijk zo.  

Huwelijkse voorwaarden

In regel je welke bezittingen en schulden apart blijven. Je hebt hiervoor onder meer de keuze uit koude uitsluiting, beperkte gemeenschap of de algehele gemeenschap van goederen zoals die gold tot 2018.

Koude uitsluiting
Je hebt helemaal geen gezamenlijke bezittingen en schulden. Was de woning voor het huwelijk van jou, dan blijft dat zo na het huwelijk.

Eenvoudige gemeenschap
Van deze variant zijn meerdere vormen. Afhankelijk van het type beperkte gemeenschap staat in de voorwaarden of de woning apart moet blijven of van jullie samen wordt. Kijk in je eigen voorwaarden wat jullie precies over de woning hebben afgesproken.

Hoe nu verder

  • Bereken de financiële gevolgen van een scheiding
  • Uit elkaar en een eigen huis (pdf)

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube