Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Kan ik mijn polis of bankspaarrekening fiscaal geruisloos voortzetten?

Of je de polis of bankspaarrekening fiscaal geruisloos kunt voortzetten is afhankelijk van jouw situatie. Die situatie kan als volgt zijn: 

 • De polis of bankspaarrekening is gekoppeld aan de eigen woning
 • De polis is niet gekoppeld aan de eigen woning
 • De bankspaarrekening is niet gekoppeld aan de eigen woning. Deze spaarrekening valt altijd in  en hiervoor gelden geen fiscale beperkingen. Je kunt dergelijke spaarrekeningen dan ook zonder fiscale gevolgen omzetten. Jaarlijks wordt de waarde van deze rekeningen belast in box 3. 

De polis is gekoppeld aan de eigen woning

Als je de polis of bankspaarrekening hebt gekoppeld aan je  is er sprake van een kapitaalverzekering eigen woning () of bankspaarrekening eigen woning (). Zo’n KEW of SEW kan zonder fiscaal nadelige gevolgen worden voortgezet in een andere KEW of SEW.

De nieuwe KEW of SEW treedt dan in de plaats van de vorige KEW of SEW. Voor de KEW telt daarbij de looptijd van de oude polis en het premieverleden of de inleg mee. Voor de SEW telt het inlegverleden van de eerste SEW mee of het premieverleden van de KEW.

De polis is niet gekoppeld aan de eigen woning

Een polis die niet is gekoppeld aan de eigen woning valt in .

Polis vóór 15-09-1999
Als deze polis is afgesloten vóór 15-09-1999, dan kan deze polis geruisloos worden voortgezet in een andere kapitaalverzekering die ook in box 3 valt. De nieuwe verzekering treedt in de plaats van de vorige kapitaalverzekering. Daarbij tellen het premieverleden en de looptijd van de vorige kapitaalverzekering mee bij de nieuwe kapitaalverzekering. Door deze fiscaal geruisloze voortzetting verlies je de bijzondere waardevrijstelling van maximaal € 123.428 per persoon in box 3 niet.

Polis na 14-09-1999
Als de polis na 14-09-1999 is afgesloten en niet op een later moment fiscaal is gekoppeld aan een eigen woning, valt de polis in box 3. Deze polis heeft in box 3 geen bijzondere waardevrijstelling. De waarde van de polis is belast als deze, tezamen met andere vermogensbestanddelen, uitkomt boven de algemene  in box 3. De uitkering van deze polissen is vrijgesteld.

Aandachtspunten

 • Voor alle kapitaalverzekeringen en bankspaarrekeningen geldt dat je het eindkapitaal niet mag verhogen en de looptijd niet mag verlengen. Dat is ook het geval bij van de polis of bankspaarrekening.
 • Contractueel afgesproken verhogingen zijn fiscaal meestal wel toegestaan. Denk hierbij aan een verhoging van de premie of inleg omdat de rente op de hypotheek wordt verlaagd.
 • Bij beleggingsproducten staat het eindkapitaal niet vast. Daarom is bij dergelijke producten aangesloten bij het  of is de hoogte van de inleg bepalend.
 • Een nieuwe KEW of SEW afsluiten is niet meer mogelijk. Wel kun je in box 3 een kapitaalverzekering of spaarrekening afsluiten. Hier is echter geen fiscaal voordeel mee te behalen.

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube