Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Krijg ik een hypotheek als ik een woning koop zonder financieringsvoorbehoud?

Je kunt een woning kopen zonder financieringsvoorbehoud. Het financieringsvoorbehoud is een . Het zorgt ervoor dat je de koopovereenkomst mag ontbinden, als het niet lukt om een hypotheek te krijgen.

Een financieringsvoorbehoud spreek je af omdat de hypotheekaanvraag kan worden afgewezen. De geldverstrekker vindt bijvoorbeeld jouw inkomen te onzeker of de taxatiewaarde van de woning valt tegen. Wijst de geldverstrekker binnen de termijn van het financieringsvoorbehoud af? Dan kun je met de afwijsbrief de koop zonder extra gevolgen . De geldverstrekker maakt het niet uit of je wel of niet een financieringsvoorbehoud afspreekt.

Risico's

Vereniging Eigen Huis raadt kopers af om een koopovereenkomst te sluiten zonder financieringsvoorbehoud. Het kan voorkomen dat jij of de hypotheekadviseur vooraf geen goede inschatting kunnen maken of het lukt om een hypotheek af te sluiten. En zelfs als dit wel zo is, kan er iets gebeuren waardoor het toch niet lukt om een hypotheek te krijgen. Je zit dan vast aan de koopovereenkomst, terwijl je de woning niet kan betalen. Als je daardoor de woning niet kunt kopen, moet je meestal een hoge boete betalen. 

Aandachtspunten

  • Je kunt weinig doen als de verkoper de ontbindende voorwaarden niet wil verlengen. Zorg er daarom voor dat de termijn voor het financieringsvoorbehoud lang genoeg is.
  • Een redelijke termijn voor het afspreken van een financieringsvoorbehoud is 6 tot 8 weken.

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube