Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Moet ik de makelaar courtage betalen als ik afzie van de mondelinge verkoop van mijn huis?

Nee, meestal hoef je - als particuliere verkoper - dan nog geen  te betalen. Of dit in jouw geval geldt, hangt af van de afspraken die je met de makelaar hebt gemaakt. Is jouw makelaar aangesloten bij NVM, VBO of Vastgoedpro? En heb je de Consumentenvoorwaarden Makelaardij 2018 ontvangen? Dan staat in artikel 9 lid 1 en 12 lid 1a dat je bij een bemiddelingsopdracht pas courtage hoeft te betalen als de koopovereenkomst door jou en de koper is ondertekend.

Kijk in je contract en de algemene voorwaarden of dit in jouw geval geldt.

Tekenen koopovereenkomst?

Als de koper een consument is, dan is er pas sprake van een koopovereenkomst als deze schriftelijk is vastgelegd. Zowel de koper als de verkoper hebben deze koopovereenkomst ondertekend. Dit wordt ook wel het genoemd. Als particuliere verkoper mag je afzien van de mondelinge afspraken. Je bent niet verplicht om de koopovereenkomst te tekenen. Je hoeft de makelaar dus ook geen courtage te betalen.

Als de koper niet een consument is maar een professionele partij die handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf dan is dit anders. Het schriftelijkheidsvereiste geldt niet. Als je mondeling akkoord hebt bereikt met de koper, dan is de koop in principe gesloten en moet je de schriftelijke koopovereenkomst ondertekenen. Je bent dan courtage verschuldigd aan de makelaar.

Aandachtspunten

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube