Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Moet ik mijn makelaar betalen als ik buiten hem om mijn huis verkoop of een huis koop?

Meestal moet je  betalen. Dit is afhankelijk van de specifieke afspraken die je hebt gemaakt met de makelaar.

De meeste makelaars werken met  waarin staat dat je geen activiteiten mag ontplooien die de makelaar hinderen bij het vervullen van zijn opdracht. Het is dus niet de bedoeling dat je buiten de makelaar om je huis verkoopt of een huis koopt. Doe je dit toch dan moet je mogelijk courtage betalen aan de makelaar.

Meestal geldt namelijk dat courtage verschuldigd is als er tijdens de looptijd van de opdracht een koopovereenkomst wordt gesloten, ongeacht of de makelaar deze koop tot stand gebracht heeft. Dit kan anders zijn als je een woning koopt in een ander woongebied dan waarop de opdracht aan de makelaar betrekking heeft. Meestal ben je dan geen courtage verschuldigd.

Kijk in je contract en algemene voorwaarden wat in jouw situatie geldt.

Aandachtspunten

  • Als je de opdracht aan de makelaar intrekt voordat je de koopovereenkomst tekent, dan moet je mogelijk toch (een deel van) de courtage betalen. Kijk in de contractstukken wat voor jou geldt.

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube