Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Wanneer kan de makelaar de opdracht teruggeven en ben ik hem dan geld verschuldigd?

Teruggave is het opzeggen van de overeenkomst door de makelaar. Wanneer de makelaar de opdracht kan teruggeven en of het je iets kost is afhankelijk van de afspraken die gelden tussen jou en de makelaar.

De meeste makelaars werken met algemene voorwaarden waarin staat dat de makelaar de opdracht mag teruggeven als hij daar een gewichtige reden voor heeft. Een gewichtige reden is als de relatie tussen de makelaar en jou ernstig verstoord is, of als hij anders voor zowel de koper als de verkoper van dezelfde woning zou werken.

In het algemeen hoef je de makelaar geen vergoeding of  te betalen als de makelaar de opdracht teruggeeft. Kosten die de makelaar in overleg met jou gemaakt heeft, ben je meestal wel verschuldigd. Denk bijvoorbeeld aan advertentiekosten.

Kijk in je contract en de algemene voorwaarden of dit ook in jouw geval geldt.

Consumentenvoorwaarden Makelaardij 2018

Is jouw makelaar aangesloten bij NVM, VBO of Vastgoedpro? En heb je de Consumentenvoorwaarden Makelaardij 2018 ontvangen? Dan staat dit in artikel artikel 15:

1. De makelaar kan de opdracht alleen teruggeven als hij daar gewichtige redenen voor heeft. Een gewichtige reden is in ieder geval:

  • Wanneer een makelaar anders voor zowel koper als verkoper (of voor zowel huurder als verhuurder) zou werken (zie artikel 5 lid 5); of
  • een ernstige verstoring van de relatie tussen de makelaar en u.

​​   De makelaar geeft schriftelijk aan als hij de opdracht teruggeeft.

2. U hoeft de makelaar geen loon te betalen als hij de opdracht teruggeeft. Dat kan anders zijn als artikel 19 van toepassing is.       Gemaakte kosten (voor zover afgesproken) moet u wel betalen, tenzij dit onredelijk is.  

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube