Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Moet ik een lening bij familie ook verplicht aflossen om recht te hebben op renteaftrek?

Of je een lening bij familie ook verplicht moet aflossen voor de hypotheekrenteaftrek, hangt af van wanneer en waarvoor je de lening hebt afgesloten. 

Bestaande eigenwoningschuld

Wil je een al op 1 januari 2013 bestaande lening omzetten in een lening bij de familie? In dat geval is er sprake van een . Voor een bestaande eigenwoningschuld gelden geen aflossingsverplichtingen. Ook niet als je deze schuld omzet in een familielening.

Nieuwe eigenwoningschuld

Een lening, die je voor het eerst hebt afgesloten na 2012 wordt hetzelfde behandeld als een  bij een bank of andere geldverstrekker. Dat betekent dat je deze schuld minimaal  moet aflossen in maximaal 360 maanden om recht op renteaftrek niet te verliezen. Dit geldt ook als je al een lening hebt en die lening verhoogt, bijvoorbeeld omdat je een duurdere woning koopt of gaat verbouwen.

Restschuld financieren

Brengt de woning bij verkoop minder op dan de op die woning rustende , dan heb je op die woning een restschuld.

 • Is die restschuld ontstaan tussen 28 oktober 2012 en 1 januari 2018 en ben je een familielening aangegaan om die restschuld te betalen? Dan is de rente over die schuld aftrekbaar. Die rente is aftrekbaar tot 15 jaar na het ontstaan van de restschuld. Natuurlijk zolang de restschuld binnen die periode bestaat.
 • Aan een restschuld zijn fiscaal geen aflossingseisen gesteld voor het recht op renteaftrek. Je kunt een dergelijke aflossingseis wel onderling overeenkomen.
 • Bij verkoop van een volgende woning telt een restschuld niet mee als  voor de 

Ander doel

Gebruik je de lening voor iets anders dan de aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning? Dan is de rente op de lening niet aftrekbaar. De schuld valt in

Aandachtspunten

 • Moet je de familielening annuïtair aflossen om renteaftrek te krijgen? Geef dan zelf de gegevens over de lening door aan de Belastingdienst. De familielening en wijzigingen daarin geef je door via de aangifte inkomstenbelasting. 
 • De rente die je betaalt over de familielening moet zakelijk zijn om te voorkomen dat de Belastingdienst de lening aanmerkt als een schenking. In de praktijk wordt door de Belastingdienst een rente geaccepteerd die een geldverstrekker zou rekenen voor een vergelijkbare lening, rekening houdend met looptijd, onderpand en hoe makkelijk de schuld op de schuldenaar kan worden verhaald. Bij twijfel kun je ook informeren wat een geldverstrekker voor een lening die vergelijkbaar is qua voorwaarden en looptijd aan rente rekent. Een lage rente kan dus zakelijk zijn, bijvoorbeeld als je voldoende zekerheid stelt in de vorm van een hypotheek of stabiel inkomen. 
 • Als je een familielening afsluit, ben je niet gebonden aan de norm dat de (hypotheek)schuld niet hoger mag zijn dan 100 % van de marktwaarde van de woning. Is de familielening een aanvulling op een lening bij een geldverstrekker? Dan eist de geldverstrekker dat het totaal van de familielening en de lening van de geldverstrekker niet meer is dan 100 % van de marktwaarde van de woning. De bank houdt namelijk rekening met de maandlasten en neemt daarin alle leningen mee.

Hoe nu verder

 • Ouders helpen kinderen (pdf)
 • Familielening (Belastingdienst) 
 • Eigen Huis vrienden en familiehypotheek: regel een familiehypotheek via Eigen Huis Hypotheekadvies

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube