Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Moeten we een lening bij de familie vastleggen bij de notaris?

Je bent niet verplicht om een lening van een familielid door een notaris vast te laten leggen.

Het kan wel verstandig zijn om dat te doen, zodat andere familieleden of eventuele schuldeisers van die lening op de hoogte zijn. 

Wordt de lening gesloten met een ? De lening moet dan wel notarieel worden vastgelegd. Een hypotheekrecht op een woning moet namelijk voor anderen terug te vinden zijn. Hiervoor is een inschrijving van de hypotheek in het  nodig. Alleen de notaris kan deze inschrijving regelen.

Aandachtspunten

 • Belastingaangifte
  Als de lening minimaal  moet worden afgelost om recht te houden op renteaftrek, is de aanmelding van de lening in de aangifte inkomstenbelasting over het jaar dat je de lening afsluit nodig. Ook wijzigingen van de lening kun je in de aangifte inkomstenbelasting opgeven. De geldgever moet de lening in de aangifte opgeven als vordering in box 3. 
 • Twijfels over contract
  Als je zelf een onderhandse leningsovereenkomst opstelt en twijfelt aan de zakelijkheid van de lening, dan kun je dit voorleggen aan de Belastingdienst. Hiermee kun je eventuele fiscaal nadelige gevolgen, zoals schenkbelasting, voorkomen.
 • Overlijden
  Komt een ouder te overlijden, dan valt de lening in de nalatenschap. Die lening is namelijk een vordering die de ouder op het kind heeft. Is het aandeel dat dat kind in de nalatenschap heeft groter dan de vordering, dan wordt de vordering daarmee verrekend. Is het aandeel kleiner, dan moet het kind meestal een deel van de lening terugbetalen. Hoe de verrekening precies uitwerkt, hangt ook af van of er wel of geen testament is en wat voor soort testament. Een notaris kan je hierin adviseren.

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube