Moet ik mijn aandeel in het VvE-vermogen opgeven in box 3?
Ja, de waarde van jouw lidmaatschapsrecht in de VvE geef je voor de inkomstenbelasting aan in . Onder lidmaatschapsrecht wordt hier verstaan: het recht om in het appartement te wonen en gebruik te maken van de gemeenschappelijke ruimten. Dit recht heeft een waarde omdat de VVE reserves opbouwt.
Als eigenaar van een appartement ben je verplicht lid van de (VvE). Je hebt daarmee ook automatisch een aandeel in het vermogen van de VvE. Dit vermogen bestaat vooral uit algemene reserves en reserves voor specifiek onderhoud.
De Hoge Raad heeft uitgesproken dat de waarde van het lidmaatschap in de VvE geen deel uitmaakt van de woning zelf en daarom voor de inkomstenbelasting in box 3 moet worden aangegeven.
Aandachtspunten
De grootte van jouw aandeel in het vermogen van de VVE staat in de . Vaak is dat gerelateerd aan het of de oppervlakte van het appartement. Laat de VvE de administratie doen door een administratiekantoor? Vraag dan bij hen op wat jouw aandeel is in het vermogen. Vaak verstrekken administratiekantoren een individuele jaaropgave aan de leden van de VvE.
Het appartement zelf is fiscaal een eigen woning. Dat zit in en geef je dus niet aan in box 3.
Vereniging Eigen Huis heeft bij de behandeling van het Belastingplan 2023 en de Overbruggingswet box 3 bij Kamerleden aangegeven het ongewenst en onrechtvaardig te vinden dat het aandeel in de reserves wordt gezien als overige bezittingen in box 3. Daarmee wordt een veel hoger forfaitair rendement berekend dan op spaargeld. Huiseigenaren die sparen voor toekomstig onderhoud betalen daardoor veel minder belasting dan appartementseigenaren die via de VvE daarvoor sparen. Kamerleden delen de zorgen van de vereniging en hebben hierover vragen gesteld aan de staatssecretaris van Financiën. Die heeft aangegeven te onderzoeken of er meer differentiatie kan komen in de berekening van het rendement.