Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Wat zijn de fiscale gevolgen als wij als samenwoners uit elkaar gaan?

De fiscale gevolgen zijn erg afhankelijk van hoe het eigendom is geregeld. Ook zijn de fiscale gevolgen afhankelijk van wat jullie hebben afgesproken over de verdeling van de eventuele  van de woning (in een samenlevingscontract). 

Zijn jullie samen voor een gelijk deel eigenaar van de woning en gaan jullie uit elkaar, dan zijn de gevolgen in de meeste gevallen hetzelfde als wanneer jullie in gemeenschap van goederen zijn  gehuwd. Dat betekent dat jullie bij het uit elkaar gaan ieder de helft van de woning bezitten en ieder de helft van de hypotheekschuld hebben. Dit kan natuurlijk anders zijn wanneer één van beiden eigen geld heeft ingebracht. Eén van beiden kan de woning van de ander overnemen of jullie kunnen de woning te koop zetten.

Aandachtspunten

  • Neem je het gedeelte van de woning van je voormalige partner over en ga je daarvoor een financiering aan, dan heb je te maken met annuïtaire aflossing voor het gedeelte dat je extra gaat lenen. Tenminste, als je voor dat gedeelte recht wilt hebben op renteaftrek. Dit geldt ook voor het gedeelte van de lening, dat je afsluit om de overwaarde te vergoeden waar je voormalige partner recht op heeft.
  • Je vertrekkende partner (en jij ook als jullie de woning aan derden verkopen) kan te maken krijgen met de . Dat betekent dat hij of zij het aandeel in de overwaarde waarop hij of zij recht heeft, moet inbrengen in een volgende woning. 

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube