Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Wat zijn de fiscale gevolgen voor mijn (bank)spaarhypotheek als ik ga verhuizen?

Verhuizen kan fiscale gevolgen hebben voor je (bank-)spaarhypotheek. Welke gevolgen dat zijn is afhankelijk van of je direct weer een eigen woning hebt of tijdelijk gaat huren.

Een spaarhypotheek is een lening met daaraan gekoppeld een verzekeringspolis. Bij een bankspaarhypotheek heb je een hypotheek met daaraan gekoppeld een bankspaarrekening. Zo'n verzekeringspolis of bankspaarrekening valt in  of in . Heb je een polis of bankspaarrekening in box 1, dan is de polis of bankspaarrekening gekoppeld aan de eigen woning. Zodra je de eigen woning verkoopt moet de polis of bankspaarrekening dus worden gekoppeld aan een andere woning of anders niet meer worden aangemerkt als kapitaalverzekering of bankspaarrekening eigen woning. Bij een box-3 polis is dat niet het geval. 

Direct na verhuizen weer een eigen woning

Als je direct weer een eigen woning hebt, kun je je verzekering  en koppelen aan de nieuwe woning. De polis of bankspaarrekening zet je dan voort in .

Je kunt ook aan je bank of verzekeraar vragen de verzekering of bankspaarrekening uit te laten keren. Als je met die uitkering je  aflost, hoef je geen belasting te betalen. Het maakt hierbij niet uit of je een restschuld hebt, of juist een overwaarde. De uitkering mag je gebruiken om de eigenwoningschuld op de oude of op de nieuwe eigen woning af te lossen.

Na verhuizen tijdelijk geen eigen woning

Heb je na de verhuizing geen eigen woning meer, maar ga je (tijdelijk) huren? Dan heeft dit fiscale gevolgen voor je box 1 polis of bankspaarrekening. De Belastingdienst gaat ervan uit dat je polis of bankspaarrekening tot uitkering komt op het moment dat je geen eigen woning meer hebt. Dit is zowel het geval als je de polis of bankspaarrekening laat doorlopen of laat uitkeren door de polis te beëindingen. 

Doorlopen
Als je de polis of bankspaarrekening niet afkoopt, gaat deze naar . Je betaalt dan belasting over de waarde van de polis op 1 januari van elk kalenderjaar. Je betaalt alleen belasting voor zover de waarde van de polis of bankspaarrekening samen met het andere vermogen boven de algemene waardevrijstelling van € 57.000 (2023) uitkomt. 

Beëindigen
Beeindig je de polis of bankspaarrekening, dan heb je in  een uitkeringsvrijstelling. Je kunt de uitkering tot maximaal € 184.500 (2023) belastingvrij ontvangen. Je bent in deze situatie niet verplicht de  (de hypotheek) met de uitkering uit de polis of bankspaarrekening af te lossen. Vaak is dat ook niet mogelijk, omdat je de hypotheekschuld al geheel aflost uit de verkoopopbrengst. 

Koppelen aan nieuwe woning
Houd je de polis of bankspaarrekening in stand en koppel je de polis uiterlijk het daaropvolgende jaar weer aan een eigenwoningschuld? De voorgaande gevolgen worden dan teruggedraaid als je je in de tussentijd aan de voorwaarden hebt gehouden. De polis of bankspaarrekening wordt dan voortgezet. Dit heet de verhuisregeling. Je kunt alleen gebruik maken van de verhuisregeling wanneer je een  hebt afgelost door verkoop. Let daarbij wel op de termijn. Wacht je langer dan het jaar van verkoop of het daaropvolgende jaar, dan kan de polis of bankspaarrekening niet meer worden voortgezet. 

De polis of bankspaarrekening is niet gekoppeld aan de eigen woning

Verhuizen van een polis of bankspaarrekening heeft geen fiscale gevolgen, als ze niet zijn gekoppeld aan de eigen woning. Ook als je naar een huurwoning verhuist, heeft dit geen gevolgen. Je polis of bankspaarrekening valt dan in . Je betaalt belasting over de waarde van de polis voor zover deze boven de algemene waardevrijstelling uitkomt (2023: € 57.000). Voor oudere polissen geldt soms een specifieke . Bankspaarrekeningen in box 3 hebben geen eigen vrijstelling.

Aandachtspunten

  • Verhuis je niet direct naar een andere eigen woning en wil je je polis of bankspaarrekening voortzetten? Houd er dan rekening mee dat de verzekeraar of bank een lager rentepercentage hanteert in de periode dat de polis of bankspaarrekening niet is gekoppeld aan een eigen woning. Dat betekent dat je minder opbouwt, of meer premie moet betalen om tot hetzelfde eindbedrag te komen.
  • Er zijn ook verzekeraars en banken die slechts een beperkte periode toestaan dat de polis of bankspaarrekening niet is gekoppeld aan een eigen woning. Wordt die periode overschreden, dan keert de verzekeraar of bank de polis of bankspaarrekening uit. De betreffende polis zit op dat moment in box 3, dus de uitkering heeft geen directe fiscale gevolgen.

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube