Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackKapitaalverzekering

Kapitaalverzekering: voorwaarden belastingvrijstelling

Onder bepaalde voorwaarden is een kapitaalverzekering een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) en een bankspaarrekening een Spaarrekening Eigen Woning (SEW).

Het voordeel daarvan is dat de uitkering of het tegoed dan tot een bepaald bedrag is vrijgesteld van belastingheffing. Daar staat tegenover dat je het uitgekeerde bedrag moet gebruiken om de eigenwoningschuld af te lossen.

Versoepeling voorwaarden vrijstelling kapitaalverzekering

De KEW en SEW kennen geen minimale looptijdseisen meer. Je kunt de polis of spaarrekening dus altijd belastingvrij laten uitkeren tot maximaal € 202.000 (2024). Fiscaal partners hebben ieder deze vrijstelling. Een vereiste is wel dat je met de uitkering jouw eigenwoningschuld aflost.

Heb je een kapitaalverzekering van vóór 15 september 1999, die geen kapitaalverzekering eigen woning is, maar in box 3 zit? Dan ben je fiscaal niet verplicht om de uitkering te gebruiken voor aflossing van de eigenwoningschuld. Je mag de uitkering dan ook voor andere doelen gebruiken. Het kan zijn dat je polis is verpand. In dat geval zal jouw geldverstrekker toch eisen dat je de uitkering gebruikt om je hypotheekschuld af te lossen, ook al is dat fiscaal niet vereis

Van koopwoning naar huurwoning

Wie een woning verkoopt en naar een huurwoning verhuist, kan ook gebruikmaken van belastingvrijstellingen. Laat je de polis of spaarrekening uitkeren, dan ben je niet verplicht om de eigenwoningschuld hiermee af te lossen. Je kunt het geld voor andere zaken gebruiken.

Voorwaarden belastingvrijstelling kapitaalverzekering

Ook al zijn de looptijdseisen niet meer van belang, de volgende voorwaarden gelden nog wel:

 • Het doel moet vastliggen
  Je moet de uitkering uit de kapitaalverzekering gebruiken als aflossing op de eigenwoningschuld. Dat is vastgelegd in de polis of de polisvoorwaarden.
 • Bandbreedteregel
  De hoogste jaarpremie of inleg mag niet meer zijn dan tien maal de laagste.
 • Recht op uitkering
  De verzekering moet recht geven op een uitkering bij in leven zijn of bij overlijden van jou, je echtgenoot of degene met wie je duurzaam samenwoont. Je bent verplicht met de uitkering de eigenwoningschuld af te lossen.
 • Professionele verzekeraar
  De verzekering moet zijn afgesloten bij een professionele verzekeraar.
 • Looptijd maximaal 30 jaar
  De maximale looptijd van de verzekering bedraagt 30 jaar.
 • Grens aan sparen of beleggen
  Je kunt belastingvrij nooit méér sparen of beleggen dan de hoogte van je eigenwoningschuld op het moment van uitkeren. Is je uitkering hoger dan je eigenwoningschuld, dan wordt de ontvangen rente over het hogere deel belast, tot maximaal 49,5 %. Ook als de uitkering hoger is dan de maximale vrijstelling van € 202.000 (2024) wordt het meerdere belast.

Niet aan de voorwaarden voldaan?

Wordt de polis uitgekeerd en is niet aan de voorwaarden voor een KEW of SEW voldaan? Dan wordt de ontvangen rente alsnog belast, tot maximaal 49,5 %. De ontvangen rente is de uitkering min de betaalde premies. Is de uitkering bijvoorbeeld € 150.000 en het totaal aan betaalde premies € 80.000, dan is de ontvangen rente € 70.000. Is de uitkering lager dan het bedrag dat je aan premies hebt betaald, bijvoorbeeld € 75.000 (en het totaal aan betaalde premies € 80.000), dan ben je over de uitkering geen belasting verschuldigd. 

Ook interessant in kennisbank

Wat zijn de fiscale gevolgen voor mijn (bank)spaarhypotheek als ik ga verhuizen?Heeft het zin om mijn spaarpolis aan te houden als ik mijn woning verkoop?Hoe beëindig ik voortijdig mijn spaarhypotheek?

Tags

FinanciënKopenKopen-Financieel

Ook interessant

Koopcontract en overdrachtVerhuizen met bestaande hypotheekNaar de notaris

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube