Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Wat zijn de gevolgen als ik zonnepanelen heb, die niet op mijn dak liggen?

Het is mogelijk om gebruik te maken van zonnepanelen die niet op je eigen dak liggen. Je kunt energie opwekken met een gezamenlijke groep (een collectief) of alleen. Houd dan wel rekening met een aantal juridische en fiscale voorwaarden.

Heel belangrijk bij het gebruik van zonnepanelen die niet op je dak liggen, is dat je de stroom via de zonnepanelen voor eigen rekening en risico opwekt. Je hebt de zonnepanelen zelf aangeschaft of je least of huurt de panelen, maar jij loopt in elk geval het risico van meer of minder opbrengst van de panelen.

Waar krijg je mee te maken?

  • Het kan dat door  de zonnepanelen niet van jou zijn. Dit kun je voorkomen door een  te vestigen of door de zonnepanelen los te bevestigen, waarbij het gewicht van tegels voorkomt dat de panelen door de wind wegwaaien. De panelen maken in dat geval geen vast onderdeel uit van het pand waarop zij liggen.
  • Je kunt aangemerkt worden als btw-ondernemer. Of je moet je als ondernemer melden bij de Belastingdienst..
  • Als je aan de voorwaarden voldoet, kun je de opgewekte energie  met de afgenomen energie. De energie die je niet gebruikt, lever je terug aan het net via een 
  • Om discussie te voorkomen is het verstandig om afspraken te maken dat het onderhoud van de panelen voor jouw rekening komt. Direct of doorberekend in de lease- of huurprijs.

Collectief

Gaat het opwekken collectief, dus via een Vereniging van Eigenaars (VvE) of een coöperatie, dan kun je subsidie krijgen op de energiebelasting via de subsidieregeling coöperatieve energieopwekking

Als een VvE stroom teruglevert aan het net, ziet de Belastingdienst de VvE als btw-ondernemer. Dat betekent dat de VvE de btw op de aangeschafte panelen en de installatie daarvan kan terugvragen. Over de geproduceerde en teruggeleverde stroom moet de VvE btw afdragen. Net als particulieren kunnen VvE's onder de  vallen. Zij kunnen dan ook ontheffing aanvragen van de btw aangifteplicht die is ontstaan door de zonnepanelen zolang hun jaarlijkse omzet (opwek) niet meer is dan € 20.000.  

Aandachtspunten

  • De Belastingdienst kan je ontheffen van de administratieve verplichtingen die je hebt als btw-ondernemer. Je moet als ondernemer bijvoorbeeld periodiek btw-aangifte indienen. Ontheffing van de plicht tot het doen van aangifte is mogelijk als de omzet in een jaar minder is dan € 20.000. Particulieren met zonnepanelen zullen normaal gesproken wel voor ontheffing in aanmerking komen. Vanaf 2020 is er een nieuwe ReplaceWithServiceCall(667,'Vraag+Antwoord');Kleine ondernemersregeling (KOR). Wanneer je onder die nieuwe KOR valt, heb je ook ontheffing van administratieve verplichtingen. Als je al ontheffing van administratieve verplichtingen had tot 2020, val je sindsdien automatisch onder de nieuwe KOR. Wil je niet onder de KOR vallen, bijvoorbeeld omdat je nieuwe zonnepanelen gaat aanschaffen en daarop de btw wil terugvorderen, dan kun je daarom verzoeken. Je bent dan wel verplicht om 3 jaar aangifte te doen. Na die 3 jaar kun je weer opnieuw kiezen voor de KOR.
  • Het kabinet heeft per 2023 het btw-tarief op de aanschaf en installatie van zonnepanelen naar 0% verlaagd.

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube