Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Welke technische aspecten zijn van belang bij het plaatsen van zonnepanelen op het dak van de VvE?

Zonnepanelen kunnen ook op het dak van een VvE worden geplaatst. Een aantal punten zijn hierbij van belang:

 • Vrij dakoppervlak
  Voor het plaatsen van zonnepanelen moet voldoende vrije ruimte op het dak aanwezig zijn. Op platte daken van appartementsgebouwen staan vaak diverse voorzieningen opgesteld. Denk bijvoorbeeld aan afvoerkanalen en ventilatievoorzieningen. Voor een goede opbrengst moeten de zonnepanelen zo min mogelijk in de schaduw staan.

 • Extra gewicht
  Met name bij platte daken moet je letten op het extra gewicht dat het dak moet dragen. Zonnepanelen worden in een frame schuin op een plat dak geplaatst met extra gewicht van bijvoorbeeld stoeptegels om wegwaaien te voorkomen.

 • Kwaliteit bestaand dak
  Ook de leeftijd en de staat van het dak zijn van belang. Als de dakbedekking binnenkort vervangen moet worden, is het verstandig dit eerst te doen.

Voor wie is de opbrengst?

Opbrengst voor de VVE
Als de opgewekte stroom bestemd is voor de VvE, houd er dan rekening mee dat het financieel ongunstig is om meer stroom te leveren aan het openbare stroomnet dan in een jaar wordt afgenomen. De VvE ontvangt namelijk voor de hoeveelheid stroom die meer aan het net geleverd wordt een lagere vergoeding. Stem daarom het aantal zonnepanelen af op het stroomverbruik van de VvE, of ga er net onder zitten. 
 

Opbrengst voor individuele leden
Als de opgewekte stroom voor individuele leden is, zijn er twee mogelijkheden:

 • ​Individuele installaties
  Soms is het mogelijk om de zonnepanelen op het dak te verdelen over de verschillende woningen met een aparte kabel en omvormer per woning. Deze installatie is door de extra kabels en omvormers wel veel duurder.

 • Lokale coöperatie
  Door gebruik te maken van een  lokale coöperatie (voorheen postcoderoosregeling) kan de opbrengst van de zonnestroominstallatie ook administratief verdeeld worden. De regeling is ingesteld voor mensen die zelf geen zonnepanelen op het dak kunnen zetten. Maar de regeling is ook toepasbaar voor VvE's.

Aandachtspunten

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube