Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Wie betaalt het herstel van een gebrek dat ontstaan is tussen de koop en de overdracht?

Doet zich een gebrek voor in de periode tussen de koop van een bestaand huis en de eigendomsoverdracht bij de notaris? De verkoper moet dit gebrek meestal voor zijn rekening nemen. In de meeste koopovereenkomsten staat namelijk dat de woning moet worden geleverd in de staat waarin het zich op het moment van sluiten van de koop bevond. 

Het risico van de woning gaat over op de koper vanaf het moment van de eigendomsoverdracht.

Sleuteloverdracht vindt eerder plaats

Dit kan anders zijn als de feitelijke levering - de sleuteloverdracht - eerder plaatsvindt dan de eigendomsoverdracht. Meestal staat in de koopovereenkomst dat het risico van de woning overgaat op de koper vanaf de feitelijke levering, als dat eerder is dan de eigendomsoverdracht. Gebreken die na de sleuteloverdracht ontstaan, komen dan voor rekening van de koper.

Meestal wordt een sleutelverklaring getekend als je de woning eerder mag betrekken dan vanaf de eigendomsoverdracht. Kijk wat daarin staat over de overgang van het risico en/of over gebreken die ontstaan tussen het moment van de sleuteloverdracht en de eigendomsoverdracht.

Aandachtspunten

 • Nog geen oplossing op de dag van eigendomsoverdracht
  Ontdek je een gebrek pas tijdens de inspectieronde op de dag van de eigendomsoverdracht? Of heb je het probleem wel eerder ontdekt maar is het nog niet gelukt om tot een oplossing te komen met de verkoper? Benoem het probleem dan bij de notaris. Maak daar afspraken met de verkoper over herstel of schadevergoeding. Probeer zo nodig af te spreken dat een deel van de koopsom - dat in verhouding staat tot de herstelkosten - in depot gezet wordt. De notaris houdt het bedrag dan onder zich op zijn derdengeldenrekening. 
 • Appartement
  Koop je een appartement, dan kunnen kosten voor gemeenschappelijke delen al vóór de eigendomsoverdracht bij jou komen te liggen. In de model koopovereenkomst voor een appartement staat namelijk dat de rechten en verplichtingen die voortvloeien uit besluiten die de Vereniging van Eigenaars neemt in de periode tussen het sluiten van de koopovereenkomst en de eigendomsoverdracht ten voordele of wel ten laste van de koper komen.

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube