Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Boete bij ontbreken energielabel verhoogd

Een woningverkoper die bij overdracht geen definitief energielabel overhandigt, krijgt een boete van 435 euro. Tot 1 november was deze boete nog 170 euro. De stijging hangt samen met het (volgens Vereniging Eigen Huis) veel te hoge bedrag voor het energielabel. “Demissionair minister Ollongren beloofde dat de prijzen van het label zouden dalen met de komst van meer energieadviseurs. Maar de kosten zijn nog steeds torenhoog. De minister moet haar belofte waarmaken en ervoor zorgen dat het energielabel goedkoper wordt", aldus Maud Weide belangenbehartiger Vereniging Eigen Huis.  

Huiseigenaren die hun huis verkopen, zijn verplicht om een geldig energielabel te tonen. Een energielabel geeft met klassen (van A++++ tot G) aan of een woning zuinig of onzuinig is. Bij het te koop aanbieden van een huis is een definitief energielabel verplicht. Zonder geldig label, loop je het risico een boete te krijgen van 435 euro van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De boete is zo hoog, omdat de prijs van een energielabel dit jaar enorm gestegen is. Uit een steekproef die Vereniging Eigen Huis eerder dit jaar deed bleek dat het label gemiddeld 307 euro kost. 

Initiatief is nodig

Vereniging Eigen Huis vindt het belachelijk dat het energielabel nog steeds zo duur is. De vereniging heeft demissionair minister Ollongren al meerdere keren opgeroepen met een actieplan te komen, om de prijs van het energielabel weer te laten dalen. De minister heeft hier geen gehoor aan gegeven en het aan de markt overgelaten. “De minister weigert initiatief te nemen, zelfs nadat in mei een meerderheid van de Tweede Kamer aangaf een maximumtarief te willen voor het energielabel. Daarnaast heeft de minister aangegeven dat de prijs van het label zou zakken, als er meer energieadviseurs bij zouden komen, maar dit is niet het geval. De minister moet huiseigenaren helpen aan een betaalbaar energielabel, zodat zij weten welke verduurzamingsstappen ze kunnen zetten”, zegt Weide.  

Meer informatie:

  • Nieuwsbericht 'Energielabel voorlopig nog niet goedkoper'
  • Energieadviseur vinden

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-Energierekening

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube