Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Consumentenvertrouwen woningmarkt stabiliseert, voorzichtige tekenen van herstel

Huizenzoekers zijn nog steeds negatief gestemd over hun kansen op de woningmarkt, maar het consumentenvertrouwen van de Eigen Huis Marktindicator in het eerste kwartaal van 2023 is gestabiliseerd op een niveau van 73 punten, waarbij 100 de neutraalwaarde is. Hier en daar laat de Eigen Huis Marktindicator zelfs tekenen van voorzichtig herstel zien, maar niet voor mensen van 65 jaar en ouder.

Omdat het consumentenvertrouwen nog steeds onder de neutrale waarde van 100 punten staat, blijft de algemene stemming gedrukt. Koopstarters schatten hun kansen om de komende 2 jaar te kunnen verhuizen naar hun eerste eigen woning wel iets optimistischer in. Het vertrouwen van deze groep woningzoekenden steeg in het eerste kwartaal van dit jaar met 5 punten, naar een waarde van 86. 

Ook mensen met concrete verhuisplannen schatten hun kansen de afgelopen maanden wat hoger in dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. Hun vertrouwensscore stijgt met 4 punten naar 86. Jonge mensen tot 29 jaar zien hun kansen met een score van 90 punten nog het meest positief in. 

Ronduit pessimistisch

Over de gehele breedte is het woningmarktsentiment nog altijd negatief. Ruim 42% van de Nederlanders is van mening dat het nu een (zeer) ongunstige tijd is om een huis te kopen of verkopen. Slechts 11,5 % vindt het momenteel een (zeer) gunstige tijd om te verhuizen. 

65-plussers zijn ronduit pessimistisch gestemd. Het vertrouwen dat zij hebben om met succes te kunnen verhuizen naar een passende woning, is het afgelopen kwartaal 2 punten gedaald naar een dieptepunt van 64 punten. 

Naar de Eigen Huis Marktindicator

Tags

KopenWoningmarkt

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube