Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Crisisteam nodig om privacy huiseigenaren te beschermen

Persoonsgegevens van miljoenen huiseigenaren zijn nog steeds eenvoudig in de registers van het Kadaster te achterhalen, blijkt uit berichtgeving van RTL Nieuws. Vereniging Eigen Huis vindt dat er vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) en het Kadaster met spoed een crisisteam moet worden ingesteld om de privacy van huiseigenaren te waarborgen.

Al in 2018 toonde Vereniging Eigen Huis dat iedereen via het Kadaster aan vertrouwelijke persoonsgegevens kon komen. Uit nieuw onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat het tot vandaag nog steeds eenvoudig was om op iemands naam te zoeken en zo achter het woonadres te komen. Door met valse gegevens een zakelijk account te maken kon niet worden herleid wie deze gegevens heeft opgevraagd. Ook legitimatienummers, de hoogte van de hypotheek en persoonlijke gegevens van een partner waarmee het huis is gekocht zijn tot op de dag van vandaag online op te vragen. Kwaadwillenden kunnen hier makkelijk misbruik van maken. 

Nauwelijks maatregelen

De afgelopen jaren namen het Kadaster en de politiek nauwelijks maatregelen om de privacy van huiseigenaren beter te beschermen. Zo wordt alleen bij nieuwe woningoverdrachten geen legitimatienummer meer vastgelegd, maar bij de meer dan zes miljoen bestaande adressen zijn deze gegevens nog steeds zichtbaar.

Extra controle

Vereniging Eigen Huis dringt er al jaren op aan dat persoonsgegevens alleen mogen worden ingezien door mensen of organisaties die daarbij een ‘gerechtvaardigd belang’ hebben. Ze moeten dan kunnen laten zien dat ze een geldige reden hebben om die informatie op te vragen. Sommige beroepen, zoals notarissen, die veel met deze gegevens werken en streng gecontroleerd worden, hoeven dat bewijs dan niet te laten zien. In Duitsland gebeurt dit al zo. Uiteindelijk moet er een plan komen om persoonlijke gegevens in alle openbare registers beter te beschermen.

Meer informatie

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarJuridischSeniorenWonen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Meldpunt ervaringen VvE-beheerders

Dagelijks ontvangt Vereniging Eigen Huis meldingen en vragen van appartementseigenaren over hun beheerders. Daarom start de vereniging een onderzoek. Appartementseigenaren kunnen hun negatieve en positieve ervaringen opsturen. Ook is de vereniging benieuwd naar contracten met beheerders.

Onderzoek gestart naar ervaringen met VvE beheerders

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube