FD benadrukt belang samenwerking binnen de VvE
Als appartementseigenaar kun je niet zomaar in je eentje beslissingen nemen over gevelonderhoud, een nieuwe lift of zonnepanelen. De instemming van je buren is vereist. Heidi Klijsen legt in een recent artikel in FD Persoonlijk Magazine uit wat je moet doen als buren het niet eens zijn met elkaar binnen de Vereniging van Eigenaars (VvE). Hieronder een samenvatting van het artikel.
Samenvatting
Appartementseigenaren in Nederland worden vaak geconfronteerd met problemen rond gezamenlijk onderhoud en verduurzaming van hun complex. Bij een op de drie VvE’s lukt het niet om hier overeenstemming over te bereiken, blijkt uit onderzoek uit oktober 2022 van Vereniging Eigen Huis. Wanneer er geen overeenstemming is tussen buren, kunnen plannen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een nieuwe lift in de ijskast belanden. Voor dit soort ingrijpende maatregelen is een zware meerderheid nodig, meestal twee derde van de stemmen. Vereniging Eigen Huis pleit ervoor om de regels voor besluitvorming te versoepelen, maar met respect voor ieders belang.
Uit het onderzoek van Vereniging Eigen Huis komt ook naar voren dat VvE-leden nogal eens met elkaar overhoop liggen. Ruim een kwart van de appartementseigenaren in kleine VvE's kampt wel eens met conflicten. Bij grote VvE's is dit 14%. De redenen zijn uiteenlopend. Bewoners dwarsbomen plannen, betalen hun servicekosten niet of ruziën over geluidsoverlast of troep voor de deur, of ze houden onvoldoende rekening met elkaars privacy.
Vereniging Eigen Huis adviseert om een onafhankelijke en ervaren persoon in te schakelen om de VvE-vergadering voor te zitten, of mediation in te schakelen als men er niet uitkomt. Het is duur en traag om een conflict uit te vechten in de rechtbank. Dit gaat ook ten koste van een goede verstandhouding met je buren. Dat is jammer, aangezien je nog jarenlang met hen onder één dak woont.
FD Persoonlijk - Een vreedzame vereniging van eigenaren (pdf)