Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Flink minder mensen met verhoogd risico op aflossingsvrije hypotheek

Het aantal mensen dat verhoogd risico loopt rond het aflossen van hun aflossingsvrije hypotheek is sinds 2020 gedaald met 63%. Dat blijkt uit cijfers van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Vereniging Eigen Huis raadt mensen met een aflossingsvrije hypotheek aan hun eigen situatie regelmatig te checken. 

Waar in 2020 nog ruim 577.000 huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek een hoog risico liepen op een restschuld, zijn dat er nu nog 212.000. Die afname is deels te verklaren door de gestegen huizenprijzen, maar ook doordat hypotheekaanbieders op aandringen van de AFM huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek waarschuwden voor de mogelijke risico’s. 

De AFM wil dat mensen zorgeloos kunnen blijven wonen en startte daarom in 2018 een traject om mensen met een (deels) aflossingsvrije hypotheek te activeren. In dat kader zijn de afgelopen 5 jaar 1.680.000 klanten door hun hypotheekaanbieders benaderd om inzicht te geven in de risico’s van een aflossingsvrije hypotheek in hun specifieke situatie. 44% van hen ondernam actie om de eigen financiële situatie te verbeteren. 

Goed nieuws

Vereniging Eigen Huis is positief over het nieuws dat er minder huiseigenaren zijn met een verhoogd risico op hun aflossingsvrije hypotheek. Door de inspanningen van banken hebben huiseigenaren beter inzicht gekregen in hun eigen situatie. 

Toch is er nog steeds een groep mensen die risico lopen om op de einddatum hun aflossingsvrije hypotheek niet te kunnen verlengen. Bovendien kunnen de woningmarkt, hypotheekrente of eigen financiële situatie veranderen. Vereniging Eigen Huis raadt daarom aan om periodiek je eigen situatie te controleren. Veranderde omstandigheden of bepaalde levensgebeurtenissen kunnen van invloed zijn op de betaalbaarheid van je aflossingsvrije hypotheek. 

Aflossingsvrije hypotheekscan

Is jouw hypotheek nog betaalbaar bij einde looptijd of pensionering? Beantwoord een aantal vragen en ontdek of je straks financieel tekort komt en nu in actie moet komen.

Doe de gratis scan

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarHypotheekSeniorenWonen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube